16.9K
Almere Stad

Hobbywinkel RUAN stopt na 32 jaar: ‘enorm spijtig’

Hobbywinkel RUAN in Almere Stad sluit na 32 jaar de deuren. De eigenaren hebben het huurcontract opgezegd per 31 december. Ze hadden geen keuze, vertelt eigenaar Ruud Aldenhuijsen. Want de winkel heeft verschillende financiële tegenvallers gehad. Voordat de winkel definitief sluit, zal in september een uitverkoop beginnen.

In de winkel is van alles te koop op het gebied van creatieve hobby’s, zoals wol, borduurpakketten, schildersmaterialen en bakbenodigdheden. Ondernemers Ruud en Anja Aldenhuijsen balen van de situatie. De huurprijs van het pand aan de Brouwerstraat is met 15% gestegen, klanten komen minder vaak, en tegelijkertijd wordt de inkoop van producten steeds duurder. “En daarnaast moeten we ook alle coronasteun terugbetalen”, vertelt Ruud. Al met al is het niet meer rendabel om de winkel te houden. “Heel jammer, maar we moeten nu stoppen. Anders is het over twee jaar einde oefening, dan gaan we misschien failliet”.

Heel spijtig
Sommige vaste klanten hebben het nieuws van de sluiting al gehoord. “Klanten vinden het heel, heel spijtig dat we gaan stoppen. We hebben veel vaste klanten en die gaan ons missen”, vertelt Aldenhuijsen. “We zijn een belangrijke winkel voor Almere en een deel van de regio, want we hebben een ruim assortiment. Met 150 verschillende leveranciers zorgden we er altijd voor dat we in huis haalden waar vraag naar is”.

Ook het personeel is van de plannen op de hoogte gebracht. “Zij balen ook, maar zien tegelijkertijd dat het niet anders kan.”

Corona
Na de sluiting gaan Ruud en Anja voorlopig eerst uitrusten. “We moeten echt even bijkomen van alle toestanden, daar zijn we aan toe. Vooral de coronatijd heeft zoveel kapot gemaakt voor ons als ondernemers”, vertelt Ruud. De winkel moest regelmatig dicht. De steun die de winkel kreeg van de overheid om de coronatijd door te komen moet volledig worden terugbetaald. “We voldoen nét niet aan de voorwaarden, we hebben iets meer omgezet dan volgens de regels mag. En dan zijn ze niet coulant, maar moet je alles terugbetalen.”

Geen webshop
RUAN gaat ook niet verder met de bestaande webshop, laat de ondernemer weten. “Als webshop moet je alles op voorraad houden en dat is lastig met zo’n breed assortiment.” Daarom staat het najaar in het teken van het verkopen van de voorraad. “We gaan in september beginnen met uitverkoop van de winkel, dan hopen we aan het eind van het jaar dat de winkel leeg is en dat we onze klanten goed hebben kunnen helpen aan de spullen die ze zoeken.”

Dit vind je misschien ook interessant