308
Almere

Opruimen stormschade gaat nog weken duren

Het kan nog geruime tijd duren voordat afgewaaide takken en omgevallen bomen zijn opgeruimd. Dat laat de gemeente weten na vragen van 1Almere. Sinds storm Poly op 5 juli van dit jaar over Nederland trok, is ook in Almere veel schade. “De collega’s zijn volle bak bezig, maar het gaat nog zeker weken duren voor alles is opgeruimd”.

Overal in de stad zijn nog sporen te zien van het noodweer van een maand geleden. Losse takken langs wegen, bomen die zijn afgebroken en weggewaaide spullen. “De storm heeft de stad flink getroffen”, vertelt een woordvoerder. “Medewerkers van de afdeling Stadsruimte zijn sindsdien hard aan het werk, maar er is zoveel schade dat het nog wel even duurt voor alles opgeruimd is”.

De gemeente is samen met aannemers ‘risicogestuurd’ te werk gegaan. “Dus we lossen eerst op wat het grootste risico vormt, zoals bomen die op omvallen staan. Je wil niet dat iemand door een park fietst en een tak op zijn hoofd krijgt”. Pas daarna komt andere schade aan de beurt, zoals losse takken langs de weg. Op veel plekken zijn de losgewaaide takken al wel bij elkaar verzameld, maar nog niet opgeruimd.

Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk. De gemeente is namelijk nog niet klaar met de inventarisatie hiervan. Inwoners kunnen in de tussentijd ook meehelpen: “Als mensen een gevaarlijke situatie zien kunnen ze daar altijd melding van doen bij de gemeente, online of telefonisch”. Inwoners die zich storen aan een berg takken voor de deur, mogen hier van de gemeente ook melding van doen.

Dit vind je misschien ook interessant