263

Honderden Almeerse jongeren praten over kansenongelijkheid voor project Jong en Urban

Auteur en documentairemaker Julia von Graevenitz heeft voor het project Jong en Urban duizend jongeren uit zeven grote steden geïnterviewd over kansenongelijkheid. De ervaringen, verhalen en visies van die jongeren zijn in beeld gebracht. Donderdag 6 juli worden de documentaire ‘Ongezien’ en het boek ‘Jong en Urban’ gepresenteerd. 

Een grote groep jongeren heeft in Nederland te maken met kansenongelijkheid. De plek waar je geboren bent en de maatschappelijke status van je ouders, bepalen steeds meer hoe je toekomst eruitziet. Met het project Jong en Urban geven de jongeren uit Nederland vanuit hun eigen persoonlijke ervaringen hun kijk op deze belangrijke zaak. 

In Almere groeien ruim 7.000 kinderen op in armoede en hebben zij ook te maken met kansenongelijkheid. 220 Almeerse jongeren namen deel aan het project Jong en Urban. Voor het boek en de documentaire heeft Von Graevenitz met 35 jongeren uit Almere een diepte-interview gevoerd over de barrières die zij moeten overwinnen om hun dromen waar te maken. 

Jongeren serieus nemen

In het boek en de documentaire geven de jongeren een inkijk in hun leven, waar ze niet makkelijk over praten. “Het was hartverscheurend om zoveel jongeren te spreken die het gevoel hebben dat ze waardeloos en hopeloos zijn, omdat ze zijn afgezakt naar mbo-1, zijn opgegroeid in jeugdzorginstellingen of keer op keer worden afgewezen”, zegt Von Graevenitz. 

Het project Jong en Urban is volgens Von Graevenitz een pleidooi voor het leggen van echt contact en jongeren serieus te nemen. De verhalen maken pijnlijk duidelijk hoe de jongeren zich door het leven worstelen en moeite hebben om onderdeel te blijven van de maatschappij. 

Dit vind je misschien ook interessant