260
Almere Stad

KIJKEN: Keti Koti in Almere

Afgelopen vrijdag was de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Almere. Tijdens de Keti Koti herdenking werd er ook een nieuw slavernijmonument onthuld. 1Almere heeft een samenvatting gemaakt van de herdenking.

Na ruim 200 jaar slavernij schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Dit wordt elk jaar herdacht en gevierd met Keti Koti. De naam Keti Koti betekent dan ook ‘verbroken ketenen’, wat verwijst naar de boeien waarmee de slaven werden vastgezet.

Onthulling

Dit jaar was de herdenking in Almere extra bijzonder omdat er ook een nieuw slavernijmonument werd onthuld. Het monument is een kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas. Het beeld is drie meter hoog, waarin slaventaferelen en ‘de weelde van Nederland’ te zien zijn. De insteek is dat iedereen in Almere zich ervan bewust wordt dat de slavernij honderden jaren heeft geduurd. 

Het monument is een kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas. Het beeld is drie meter hoog, waarin slaventaferelen en ‘de weelde van Nederland’ te zien zijn. De insteek is dat iedereen in Almere zich ervan bewust wordt dat de slavernij honderden jaren heeft geduurd. 

Dit vind je misschien ook interessant