161
Almere

Onderzoeksgroep Windesheim gaat op zoek naar ideale stad en kijkt daarbij naar Almere

Op Hogeschool Windesheim in Almere wordt de ideale stad bestudeerd bij het lectoraat Urban Innovation. Lelystad en Almere zijn belangrijke studieonderwerpen. Lector Evert-Jan Velzing houdt deze maandag een rede over dit thema in de Kunstlinie en wordt dan ook officieel geïnstalleerd.

Hij beaamt dat de ideale stad niet bestaat, maar dat je er wel naar kan streven. En dat innovatie daarbij van belang is. “Je moet die vernieuwing doen zodat hij voor zoveel mogelijk mensen waardevol is”, zegt hij tegen Omroep Flevoland.

Bij de opleiding wordt niet alleen onderwijs gegeven, maar ook onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de uitdagingen waarvoor Lelystad en Almere staan nu beide steden verder groeien.

Het lectoraat onderzoekt hoe je maatschappelijke opgaven in nieuwe steden zoals Almere aanpakt. Op het gebied van wonen en duurzaam bouwen. Maar ook op het gebied van zorg en andere voorzieningen. Of, zoals lector Velzing het verwoordt: “Je bouwt niet om te bouwen, maar om te wonen en te leven.” 

3 miljoen euro

Innovatie gaat niet alleen over nieuwe dingen zegt Velzing. Ook in bestaande wijken kan je vernieuwen. Je moet daarbij duidelijk aangeven wat je dan doet. Want het mensen op één lijn krijgen is lastig beaamt hij “Je moet kijken wat er speelt. En daar zijn methoden voor.”

Het Fonds Verstedelijking Almere draagt bij aan het onderzoeken van de stadsvernieuwing door Windesheim met een subsidie van 3 miljoen euro.

Dit vind je misschien ook interessant