81

Armeense pianist timmert aan de weg in Almere: ‘Een tijdje geleden was dit nog een droom’

Pianist Mkhitar Ghazaryan geeft deze zaterdag een optreden bij het Nieuw Podium Klassiek Almere (NPKA). Daar zal hij verschillende stukken van onder anderen Beethoven en een aantal Armeense componisten spelen. Ghazaryan: “De componisten laten voor mij zien dat niets onmogelijk is en dat wil ik tijdens het optreden overbrengen aan het publiek.”

Zelf heeft Ghazaryan geen makkelijke weg afgelegd. Tot zijn vijftiende woonde hij namelijk in Armenië waar hij aan het oefenen was om bruiloftmuzikant te worden. “In Armenië is dat een baan waar je als pianist geld mee kan verdienen. Stap voor stap was ik bezig om daarnaartoe te werken.”

Vluchten

Uiteindelijk moet hij samen met zijn ouders en broertje vluchten vanwege de situatie daar. “Door het corrupte regime en de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan was het voor ons beter om naar Nederland te komen.”

Klassieke muziek

Eenmaal in Nederland aangekomen, kwam hij terecht in een AZC in Almere. Daar kwam Ghazaryan erachter dat hij klassieke muziek veel mooier vond dan het spelen van bruiloftsliedjes. “Ik merkte dat ik mijn emoties kwijt kon in de klassieke muziek. In Nederland waren er veel onzekerheden en ik voelde me machteloos, maar het spelen van klassieke muziek gaf mij troost.”

Optreden

Daardoor is de pianist blijven geloven in zijn droom om op verschillende plekken op te treden. Zo heeft hij al in het concertgebouw Amsterdam mogen spelen en mag hij aanstaande zaterdag dus in NPKA een concert geven. “Het is een grote eer om in Almere te mogen spelen. Ik heb hier hele goede vrienden en bijzondere contacten. Door alles wat ik hier heb meegemaakt, voelt Almere als thuis.”

Een thuisconcert dus dat Ghazaryan als heel bijzonder ervaart. “Een tijdje geleden zeiden een paar vrienden van mij: ‘Hoe tof zou het zijn als je daar kunt spelen, je moet de eigenaar even een berichtje sturen.’ Maar een paar maanden later kreeg ik zelf een berichtje van de eigenaar of ik wilde komen spelen.”

Alles is mogelijk

Tijdens het concert gaat hij verschillende componisten samenvoegen in een muziekstuk. Zo speelt hij onder anderen stukken van Beethoven, Babajanyan, Khachaturian en andere Armeense componisten. Die zijn niet zomaar gekozen door de pianist: “Als ik naar hen kijk, ervaar ik dat het mogelijk is om op dat niveau te spelen als je maar oefent.”

Dat wil hij het publiek ook meegeven. “Als je iets wil bereiken in de klassieke muziekwereld moet je veel oefenen, maar als je dat doet, kan je de gekste resultaten neerzetten. Je moet doorgaan en niet opgeven, hoe moeilijk dat ook is.”

Dit vind je misschien ook interessant