267

Oudste balletschool Almere geeft jubileumvoorstelling in Kunstlinie: ‘Het is een verlaat feestje’

Balletschool Almere, in Almere Haven, viert dit weekend haar 40-jarige jubileum met een voorstelling in de Kunstlinie. De school, die in 1980 is opgericht door Marianne de Hont, bestond eigenlijk drie jaar geleden al 40 jaar. Destijds kon er alleen geen voorstelling worden gegeven in verband met corona. “Het is eigenlijk een verlaat feestje dat we nu gaan vieren” , zegt De Hont.

Ze vertelt dat het een speciale voorstelling wordt. “In de afgelopen jaren hebben we in totaal 24 uitvoeringen gegeven. De jubileumvoorstelling wordt een soort van terugblik op al die vertoningen.”

Terug in de tijd
Tijdens die voorstellingen stond er altijd een thema centraal. “We hebben het bijvoorbeeld over sprookjes gedaan, maar ook over een maatschappelijker thema als milieuvervuiling.” Dit jaar komen al die thema’s en dansen dus terug in één voorstelling. “Samen met de docenten heb ik uit al die uitvoeringen stukken dans gekozen en die vullen we dan opnieuw in. Zo ontstaat er een hele nieuwe voorstelling.” In de voorstelling dansen volgens haar ook veel verschillende leeftijden mee. “De jongste die gaat dansen, is nog maar drie jaar oud en de oudste is 79.”

Lang bestaan
De Hont heeft de school 43 jaar geleden zelf opgericht. “Vanuit Purmerend kwam ik in 1980
in Almere wonen. Destijds had de stad nog maar vierduizend inwoners, maar ik zag dat juist als een uitdaging om in die jonge stad een cultuurinstelling te openen. Ik vroeg aan de gemeente of ze me daarbij konden helpen. Alleen kreeg ik een beetje denigrerend te horen: ‘Ach, mevrouwtje, daar is nog helemaal geen behoefte aan.’”

65 leerlingen
De Hont vond uiteindelijk zelf een plekje in een gymlokaal in de Marken. “Er was ook niks om te huren” , vertelt De Hont die zelf stencils is gaan maken en deze heeft rondgebracht door de stad. “Ik had geen rooie cent maar moest wel bekendheid creëren. Op die stencils kreeg ik uiteindelijk 65 reacties, er waren ook nog maar 4000 inwoners.”

Inmiddels zit de balletschool al heel wat jaren in het centrum van Almere Haven en heeft De Hont heel wat Almeerders aan het dansen gekregen. “Ik had het er laatst met mijn man over, ik denk wel duizenden!”

Nog steeds populair
En die behoefte is er volgens De Hont nog steeds, ondanks concurrentie van andere dansscholen in Almere. “Er zijn veel dansscholen die het niet hebben gehaald. Ze zijn ten onder gegaan tijdens corona of zijn simpelweg gestopt. We houden het al 43 jaar vol en dat vind ik wel bijzonder.”

Voorstelling
Daarom kijkt De Hont ook erg uit naar de voorstelling die zondag 18 juni plaatsvindt in de Kunstlinie. “Dan kunnen we eindelijk vieren dat we al zo lang bestaan.” Aan de uitvoering is dan ook hard gewerkt. “We zijn er een halfjaar intensief voor aan het oefenen, maar ik ben er persoonlijk al veel langer mee bezig. Zo zoek ik de muziek uit en bedenk ik welke dans goed past.”

Stoppen met lesgeven
Maar na 24 voorstellingen en 43 jaar lesgeven vindt De Hont het wel genoeg. “Ik ben aan het onderhandelen. Ik had vijf jaar geleden nog zoiets van ik ben nog maar net begonnen, dus ik blijf doorgaan. Maar ik heb nu wel zoiets van het is mooi geweest en als er mij wat overkomt dan moet de school toch in goede handen zijn om verder te draaien.”

De Hont hoopt dus een nieuwe eigenaar te vinden voor haar dansschool en stopt na de voorstelling met lesgeven, maar stoppen met dansen doet ze niet. “Ik blijf hier nog wel dansen bij de 50 plus les op de donderdagochtend.”

Dit vind je misschien ook interessant