41

Welcome-app nog steeds veel in gebruik: ‘Oude of nieuwe Almeerder, dit is voor iedereen leuk’

De Welcome-app, die drie maanden geleden is gelanceerd, wordt nog steeds volop gebruikt. Op de app zijn allemaal activiteiten te vinden die nieuwe en oude Almeerders samen brengen. De bijeenkomsten worden georganiseerd door Avanti Almere en de gemeente. Veerle Corstens van Avanti: “Eén keer per maand hebben we bijvoorbeeld een programma waar ruim 100 Almeerders op af komen om samen te eten, drinken en zingen.”

Volgens Corstens wordt er nog veel meer georganiseerd. Zo is er eens in de zoveel tijd een moment waarop mensen samen een kaartspelletje kunnen spelen. “Dat is een soort open kaartspel waarbij twee mensen aan een tafel zitten en met elkaar in gesprek gaan. Ze stellen elkaar dan vragen als: ‘Wanneer was jij voor het eerst verliefd?’ of ‘Heb je weleens iets gedaan wat niet mocht?’”

Vooroordelen

Ze vertelt dat ze zelf laatst ook meedeed en in gesprek raakte met een Oekraïnse man. “Er zat tien jaar tussen ons in en op straat had ik hem waarschijnlijk nooit aangesproken, maar we hebben een vet leuk gesprek over feminisme gehad. Ik had dat helemaal niet verwacht.”

Die ervaring hoopt ze ook anderen te geven: “Iedereen heeft vooroordelen, maar als je samenkomt en aan de praat raakt, merk je dat er vaak veel raakvlakken zijn met jouw eigen belevingswereld.” Met de evenementen hoopt Avanti dan ook een aanjager te zijn van gesprekken waardoor mensen verbindingen kunnen creëren.

Andere activiteiten

Al doen ze dat niet alleen met gesprekken. “We hebben ook een activiteit op Utopia Eiland. Daar worden nieuwe en oude Almeerders aan elkaar gekoppeld om twee keer per week samen een stukje voedselbos te onderhouden. Je bent dan lekker bezig in de natuur en hoeft dan niet altijd te praten.”

Samen zingen

Verder hebben ze af een toe een evenement waarbij Almeerders met elkaar zingen. Zo’n evenement is er aanstaande zondag ook. Corstens legt uit dat het ‘Almere, zing Nederlands met me!’ heet.

Ze vertelt dat er bij die bijeenkomst twee muzikanten zijn die muziek instuderen en ook op verzoek liedjes zingen. “Dat doen ze in het Nederlands, Engels en een heleboel andere talen. Dat is superleuk en grappig om bij te zijn, maar het helpt ook bij het Nederlands leren. Via zingen is het makkelijker om een taal te leren.”

Groot publiek

Corstens vertelt dat er een groot publiek op de activiteiten afkomt. “Er komen zowel mannen als vrouwen en vooral heel veel kinderen. Daarnaast is het echt een combinatie van nieuwe Almeerders en mensen die bij wijze van spreken al hun hele leven in Almere wonen.”

Dit vind je misschien ook interessant