54

Technische Kontakt Dagen begonnen: ‘Almere nog één van weinige plekken om te graven’

De Technische Kontakt Dagen (TKD) in Almere langs de A6 zijn begonnen. Dat is een driedaagse beurs voor professionals in de bouw. Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de TKD.

De bouwindustrie moet in 2035 helemaal klimaatneutraal zijn. Een enorme opgave voor iedereen in die branche. Organisator Jan Hommes: “De grote uitdaging is om te zorgen dat de machines niet meer op diesel draaien, maar op elektriciteit of waterstof. Daar zijn fabrikanten druk mee bezig, maar dat kost wel enige tijd. Want van een dieselmachine maak je niet zomaar een elektrische machine.”

Eén van de 200 exposanten op de bouwbeurs is een importeur van mini-shovels. “Wij zijn van origine echte dieselmensen”, zegt Jan-Willem Slegh van het bedrijf. “We hebben altijd dieselshovels verkocht. Er zijn veel mogelijkheden als waterstof en zo, maar wij zijn goed in klein materieel. En daar werkt elektriciteit het beste bij.” De accu’s kunnen ter plekke worden opgeladen bij zogeheten energie-containers die ook vol met accu’s zitten.

Juist in Almere
Als locatie voor de grootste buitenbeurs van West-Europa heeft de organisatie juist voor Almere gekozen, zegt Hommes. “Almere heeft als één van de weinige gemeenten in Nederland nog veel bouwgrond. We hebben zandgrond nodig waarin gegraven kan worden. De machines moeten tot een meter diep kunnen graven. Ook hebben we een groot terrein nodig, 120.000 vierkante meter. Plus 80.000 vierkante meter voor parkeerruimte. Almere heeft dit beschikbaar voor ons.”

Er worden 15.000 bezoekers verwacht. De Technische Kontakt Dagen worden tot en met zaterdag gehouden op het voormalige parkeerterrein van de Floriade.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant