248

Petitie vraagt om gedenktegel in Walk of Fame voor bekende Almeerse ijscoman Carlo Guida

Er is een petitie gestart voor de oprichter van Jonico IJS, Carlo Guida, om een gedenktegel van hem in de Walk of Fame Almere te plaatsen. Op dit moment is deze al ruim 1200 keer ondertekend. De initiatiefnemers, de familie van Carlo en Respect Almere, willen de petitie binnenkort aanbieden aan de gemeente.

De ijscoman, die ruim 36 jaar ijs heeft verkocht, is in februari van dit jaar overleden. Zijn zoon, Martino Guida, runt het bedrijf nu in zijn eentje en vertelt over de actie die ze hebben opgezet. “Het is een mooi eerbetoon aan een man waarmee Almere is opgegroeid.”

IJsbrommer

Carlo begon Jonico IJS in 1968 met een ijsbrommer. “Het was een brommertje met een bak ervoor. Daar zat dan het ijs in en zo ging hij heel Almere rond”, weet zijn zoon Martino te vertellen.

Destijds was Almere volgens hem nog niks. “Mijn vader vertelde geregeld dat de stad toen nog heel klein was. Alleen delen als Kruidenwijk en Haven bestonden, maar er was vooral zand.”

In een korte tijd begon de stad te groeien en ruilde Carlo zijn brommer in voor de bekende witte ijscowagen zoals de meeste Almeerders hem kennen.

Herinneringen

Volgens Martino hebben mensen veel goede herinneringen aan zijn vader. “Hij was altijd in voor een praatje en een grapje. Kinderen die net iets geld te kort kwamen voor een ijsje, kregen dat van hem of hij dipte het ijsje gratis in spikkeltjes. Daar deed hij nooit moeilijk over. Die kinderen zijn nu volwassen, maar ze weten en waarderen dat nog steeds.” 

Hij vertelt dat dat precies schetst hoe zijn vader was als mens. “Hij zei dan altijd: ‘Ach, dat ene ijsje. Zolang je kan rondkomen en voor je gezin kan zorgen, dan is dat genoeg’. Die gedachte van hem probeer ik zoveel mogelijk in ere te houden.”

Tegel

Martino legt uit dat er een paar jaar geleden al mensen waren die vonden dat zijn vader een tegel verdiende. “Er was bijvoorbeeld een vrouw die vond dat mijn vader ook een tegel in de Walk of Fame Almere moest krijgen. Alleen zij werd ernstig ziek en overleed vrij snel daarna, waardoor er uiteindelijk niks meer van is gekomen.”

Daarna heeft Martino er niks meer over gehoord, totdat zijn vader begin dit jaar overleed. “Iemand van Respect Almere kwam een paar maanden geleden naar mij toe om te praten over de eventuele plaatsing van een tegel in de Walk of Fame.”

Trots

Volgens hem zou zijn vader het geweldig vinden als hij een tegel zou krijgen. “Ik weet zeker dat hij ongelofelijk trots zou zijn geweest. Hij zou er niet over ophouden en het er de hele dag door over hebben. De hele familie in Italië wordt opgebeld en selfies van hem met de tegel worden opgestuurd. In het hele dorp in Italië waar hij is opgegroeid, zouden ze het weten.”

Martino beeldt zich in hoe het verder nog zou gaan. “Als er een vogelpoepje op zou zitten, zou hij er meteen met een emmer en sopje naartoe gaan om het schoon te maken. Hij zou grappen dat er cameratoezicht en een hekje omheen moet komen.”

Werkelijkheid

De familie heeft daarom nu de petitie gestart die al ruim 1200 keer is ondertekend. Hierdoor wordt de plaatsing van een tegel misschien wel werkelijkheid. “Het is mooi om te zien dat zoveel mensen het graag willen, maar ook confronterend om te beseffen dat hij er zelf niet naar kijken”, vertelt Martino.

Dit vind je misschien ook interessant