53

Gemeente: in tijdelijke woningen Annapark deels statushouders

De gemeente Almere heeft in een brief aan onder andere de Klankbordgroep Literatuurwijk, Collectief Stedenwijk en Burgerparticipatie Almere (BPA) benadrukt dat er in de tijdelijke woningen die daar gebouwd gaan worden vermoedelijk wel een aantal, maar niet enkel statushouders komen te wonen.

De afgelopen tijd is er onrust ontstaan over de plannen voor de bouw van tijdelijke woningen. Klankbordgroepen die meepraten over de invulling voelden zich niet serieus genomen door de gemeente omdat ze beloofd zou zijn dat er geen statushouders in de tijdelijke woningen zouden komen.

De gemeenteraadsfracties van de VVD en PVV steunen omwonenden van het Annapark in de wens om deze locatie uit te sluiten voor het huisvesten van statushouders. Maar die statushouders lijken er nu dus wel te komen.

Kop van jut

Wethouder Froukje de Jonge, die gaat over de huisvesting van statushouders, was de kop van jut omdat zij zou hebben toegezegd dat statushouders niet in aanmerking komen voor een woning in het complex. Zij werd in een brief en in Almere Deze Week aangewezen als schuldige.

Zelf ontkent de wethouder dat ze deze toezegging heeft gedaan, bovendien zegt ze dat het niet haar portefeuille is. De appartementen zijn de verantwoordelijkheid van haar collega Julius Lindenbergh.

Voorrang

In de brief van de gemeente staat dat een deel van de woningen naar leerkrachten, buurtbewoners en mensen uit een maatschappelijke opvang gaat. De overige 105 woningen worden verdeeld onder mensen die staan ingeschreven bij Woningnet.

Bij die laatste groep zullen vermoedelijk ook statushouders een woning toegewezen krijgen, want die hebben vaak een urgentiestatus. Maar volgens de gemeente kan het ook om andere groepen met voorrang gaan.

Vertraging

Behalve een uitleg over wie er komen wonen in het nieuwe complex, meldt de gemeente ook dat de bouw van de tijdelijke woningen verder is vertraagd. Pas na de zomervakantie wordt de planning van het project duidelijk. Dan wordt er ook weer een bijeenkomst voor betrokkenen georganiseerd.

De gemeente Almere heeft haast met het plaatsen van statushouders. Afgelopen vrijdag presenteerde de wethouder een plan om die verplichting te halen.

Dit vind je misschien ook interessant