83

Grote belangstelling voor gratis chippen en registreren van katten

Katteneigenaren konden zondag hun katten gratis laten chippen en registreren in Almere. En veel mensen deden dat ook. Het is een actie van de dierenambulance Almere. Deze stichting voert al jaren actie voor de chipplicht voor katten en binnenkort is dat wettelijk verplicht.  

De dierenambulance spreekt van een succesvolle actie. Zo was het de hele dag een komen en gaan van mensen die hun katten gingen chippen en registreren. In totaal waren het zo’n 120 mensen, zegt Van Beusekom. 

Jerry Bekkers is één van hen: ” Voor mensen die het niet heel breed hebben zoals bijvoorbeeld ik vind ik het een heel goed initiatief. En zeker omdat ze nu tegenwoordig gechipt moeten worden ben ik heel blij dat dat deze kans daarvoor is.”

Snel traceren

Met het chippen en de registratie kunnen de eigenaren snel getraceerd worden wanneer hun kat vermist is. Op die manier kan het dier herenigd worden met de eigenaar. Ook blijft het aantal binnengebrachte niet-gechipte huiskatten in de dierenopvangcentra laag.

Elly van Beusekom van de dierenambulance zegt ontzettend blij te zijn dat het chippen en de registratie verplicht worden: “Op het moment dat een eigenaar zijn gegevens niet geregistreerd staan, dan is het voor ons ontzettend veel werk om die eigenaar  te vinden. Op het moment dat wij een kat hebben gevonden die bijvoorbeeld is overleden dan moeten we daarvoor een heel formulier gaan invullen en de kat beschrijven, de kat al die tijd bewaren in de koeling om toch de eigenaar te vinden. Op het moment dat wij een chip hebben, is dat veel sneller.”

Niet alleen chippen

Van Beusekom vraagt katteneigenaren om de registratie van hun dieren niet te vergeten. Want chippen alléén is niet voldoende. Volgens haar lopen veel katten rond die wel gechipt zijn, maar niet geregistreerd: ” Het is altijd wel handig om nog eens na te kijken, mijn kat is dan wel gechipt maar is hij ook geregistreerd, zijn de juiste telefoonnummers nog bekend. Ook wel eens met verhuizing vergeten mensen dat te wijzigen. Dus dat is ook heel belangrijk dat ze dat zelf uitzoeken en veranderen.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant