59

Almeerder die vrouw verloor aan ziekte fietst om geld op te halen voor onderzoek alvleesklierkanker

Op 8 juli komen honderden mensen in actie tegen alvleesklierkanker. Fietsend, wandelend of hardlopend wordt er geld opgehaald voor onderzoek naar de ziekte. Almeerder Ruud de Jonge doet dat op zijn fiets met drie andere mensen van patiëntenplatform Living With Hope. 

In 2017 werd het gezin van De Jonge zelf geconfronteerd met alvleesklierkanker: “Toen mijn vrouw de diagnose kreeg, wisten we vrij snel dat het heel lastig zou worden. We konden niet eens nadenken over een behandeling. De enige vraag die overbleef was ‘hoe lang heb ik nog?’” 

Vier jaar geleden is zijn vrouw overleden. Een ervaring die zijn leven op zijn kop heeft gezet. De Jonge vertelt dat er meer onderzoek nodig is naar de ziekte: “Daar ga ik voor fietsen.”

“Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker. Er is maar een overlevingskans van vijf procent. We willen mensen meer perspectief bieden en daar is onderzoek voor nodig.”, zegt De Jonge.

Overstap

Na de dood van zijn vrouw is De Jonge uit de IT-sector gestapt. Hij zet zich nu in voor patiënten en naasten die geraakt zijn door alvleesklierkanker. Hij is secretaris van Living With Hope en coördinator van Parkhuys Almere. 

Beide organisaties zijn centra waar mensen die leven met en na kanker elkaar kunnen ondersteunen en ontmoeten. 

Door de overstap van De Jonge komt hij veel in aanraking met mensen die iemand hebben verloren aan kanker of het zelf hebben gehad. 

Actie

Zaterdag 8 juli organiseert Deltaplan Alvleesklierkanker een dag om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Verschillende mensen komen die dag in actie. Patiënten, naasten, nabestaanden. Maar ook artsen en onderzoekers. 

In het dorp Nederhorst den Berg in Noord-Holland gaan mensen fietsen, wandelen of hardlopen. De Jonge gaat met drie andere mannen vijftig kilometer fietsen. 

“Het doel is om met z’n vieren 2.000 euro op te halen. Ik zit nu op 180 euro. Hoe meer geld we ophalen, hoe beter. Ik ben in ieder geval harstikke blij als we het doel halen”, zegt De Jonge. 

Dit vind je misschien ook interessant