30

Wethouder De Jonge: Almere heeft plan van aanpak statushouders klaar

De gemeente Almere heeft een plan van aanpak voor het huisvesten van statushouders en stuurt dat vrijdag 2 juni naar de provincie Flevoland. De provincie heeft een ultimatum gesteld omdat de gemeente treuzelt met het huisvesten. Als Almere geen plan had, zou de provincie de bijna 500 vluchtelingen met een verblijfstatus zelf huisvesten. De kosten daarvan zouden dan naar de gemeente Almere gaan.

Wethouder Froukje de Jonge vertelde donderdagavond tijdens de Politieke Markt dat het plan rond is. Volgens haar duurde het lang omdat de gemeente kiest voor spreiding van statushouders over de stad. Volgens de wethouder kiezen andere gemeenten om snel tijdelijke woningen te bouwen op één plek, maar is dat tegen het principe van Almere.

Zorginstellingen, woningcorporaties en gemeenten zijn volgens de wethouder bezig met het vinden van woonruimte door de hele stad. De wethouder laat weten dat het college van burgemeester en wethouders integratie van statushouders belangrijk vindt. Door statushouders bij elkaar te zetten, leren zij de taal niet en vreest de wethouder dat zij niet goed wortelen in Almere.

Met het uitvoeren van het plan gaat het de gemeente lukken om voor 1 oktober de problematiek op te lossen. Volgens De Jonge is de oplossing niet makkelijk, maar is het de gemeente toch gelukt om aan de eisen te voldoen.

Hoe de spreiding en het plan er concreet uitzien, vertelde de wethouder niet. De provincie Flevoland heeft nog niet gereageerd op het plan van aanpak.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant