60

Almere mag landelijke week voor de verloren baby openen: ‘Blij stil te kunnen staan bij verdrietig onderwerp’

Almere mag op 9 oktober officieel de Baby Loss Awareness Week 2023 (BLAW) openen voor het hele land. Ook zal de sluiting van de week, georganiseerd door Steunpunt Nova, plaatsvinden in de gemeente. Het is een week waarin er jaarlijks wordt stilgestaan bij babysterfte wereldwijd. Voorzitter van Steunpunt Nova, Ruth van den IJssel: “We worden er blij van dat we in Almere mogen stilstaan bij zo’n verdrietig onderwerp.”

In de Baby Loss Awareness Week wordt niet alleen stilgestaan bij geboren baby’s die overlijden, maar ook bij hen die tijdens de zwangerschap het levenslicht niet hebben gezien. Van Den IJssel: “Jaarlijks hebben we van 9 tot en met 15 oktober een internationale week waarbij we dit herdenken.”

Onbegrip

De voorzitter vertelt dat het belangrijk is dat die week bestaat. “Op deze manier is erkenning voor het verdriet van de ouders en mensen eromheen. Het is vaak eenzaam verdriet, omdat de omgeving het soms niet begrijpt.”

Ze vertelt dat mensen door dat onbegrip soms pijnlijke opmerkingen kunnen maken. “Je hoort mensen dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Oh, maar je bent jong, je kan nog veel meer kinderen krijgen’ of ‘Hoe kan je iemand missen die nog nooit heeft geleefd.’ Zulke opmerkingen doen zeer.”

Ruth van den IJssel, voorzitter Steunpunt Nova

Activiteiten

Daarom organiseert Steunpunt Nova gedurende die week op landelijk niveau een heleboel activiteiten om meer aandacht te vestigen op het onderwerp. Zo is er volgens Van Den IJssel onder anderen een officiële opening van de BLAW, een wandeling en zijn er verschillende belangrijke gebouwen in het land verlicht in roze en blauw.

Van Den IJssel legt uit dat die verlichting symbolisch is bedoeld. “We willen op die manier de overleden baby’s in het licht zetten en de pijn en het verdriet van de ouders en anderen die het raakt verlichten.”

Extra speciaal

Volgens haar is het extra speciaal dat de week in Almere geopend en gesloten wordt. “Vorig jaar vroeg een oma van een overleden baby waarom er in Almere geen verlichting te zien was. Ze vertelde haar persoonlijke verhaal en ik praatte over het belang van de stichting. Dat heeft indruk gemaakt op de raad.”

Destijds konden ze de gebouwen niet meer verlichten, omdat het gesprek midden in de BLAW plaatsvond. “We konden dat op korte termijn niet realiseren, daarom hebben we het doorgeschoven naar dit jaar”, zegt Suzanne van de Laar van D66 Almere.

Agendapunt

Tot die tijd hebben Lisette de Block van het CDA en Van der Laar het rustig aan op de agenda gezet. “We wilden de kinderen waarvoor de BLAW wordt georganiseerd een mooie dag geven en het onderwerp groter maken. Er zijn zoveel mensen die te maken hebben met dit onderwerp”, geeft het D66-raadslid aan.

Per dag zijn er volgens Ruth van den IJssel, van Steunpunt Nova, drie tot vier ouders die het bericht horen dat hun kindje het niet heeft gehaald. Daarom vond raadslid Van der Laar het ook belangrijk om een voorstel aan de raad te doen. “Daarmee geven we mensen die dit meemaken de mogelijkheid om elkaar te vinden.”

Suzanne van de Laar, D66 Almere

Het geld om de BLAW te organiseren komt dan ook uit het eigen potje van de raad. “Daardoor kunnen we als raad van Almere laten zien dat we er voor deze mensen willen zijn en dat we hen zien. Dit onderwerp raakt iedereen”, legt Van de Laar uit.

Meerderheid in de raad

Het voorstel is gisteren aan de raad gepresenteerd. 25 van de 42 raadsleden stemden voor het idee om de BLAW naar Almere te halen. “We zijn superdankbaar voor alle mensen die voor hebben gestemd. Zo zie je maar: Met een beetje geduld en liefde kan je soms een heel eind komen”, zegt Ruth van den IJssel van Steunpunt Nova.

De stad zal dan in oktober lichtsculpturen presenteren op het weerwater. Ook zal er een toespraak zijn om de week te openen. Verder wordt er een wandeling georganiseerd en gaan er aan het einde van de week lichtjes te water met namen van de baby’s.

Ook bekende Almeerse initiatieven als De Vlindertuin en Het Luierpark zijn betrokken bij het organiseren van deze week.

Dit vind je misschien ook interessant