61

Twee Almeerse scholieren zijn wethouder voor één dag: ‘Het is anders dan een dag op school’

Twee scholieren van het Buitenhout College (BHC) in Almere Buiten namen deze donderdag de taak als wethouder op zich. Dit deden ze in het teken van het evenement Baas van Morgen. Bij het evenement van JINC, dat jongeren aan werk helpt, mochten honderden leerlingen in Nederland op de stoel van een CEO, directeur of politicus zitten. 

Jesshayara (14) en Alissa (15) werden vanochtend opgehaald van school om een dag mee te lopen met wethouders Maaike Veeningen en Roelie Bosch. 

De leerlingen mochten aanschuiven bij vergaderingen en hebben rondleidingen gekregen. Alissa legt uit hoe de dag voor haar was: “Het is wel eens wat anders dan de hele dag op school zitten. Ik heb nu bijvoorbeeld gezien hoe een dag van een wethouder eruitziet.” 

Vraagstuk oplossen

Naast het meelopen, moesten de twee scholieren ook een oplossing bedenken voor een vraagstuk. Jesshayara dacht samen met wethouder Veeningen na over hoe ze meer jongeren aan het sporten konden krijgen. “We hebben gekeken naar redenen waarom jongeren niet sporten en oplossingen bedacht.” 

Zo kwamen ze uiteindelijk op het idee om een dance-event te organiseren. “Ik hou zelf ook van dansen en met deze oplossing gaan misschien wel meer jongeren sporten”, zegt Jesshayara.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is PHOTO-2023-06-01-15-58-55-1024x768.jpg
Jesshayara en wethouder Veeningen dachten na over jongeren en sporten

De school van de toekomst 

Alissa nam de taken van wethouder Bosch over. Zij mocht nadenken over hoe een toekomstige school eruit zou kunnen zien. 

Volgens haar moet de school bijvoorbeeld in een rustige omgeving liggen, maar wel goed bereikbaar zijn. “Ik vind het belangrijk dat er in de school veel plekken zijn waar je in de pauzes en tussenuren kan zitten. Het BHC heeft een leerplein, maar daar mogen alleen mavo leerlingen komen.” 

Dat zou ze in de toekomstige school veranderen. “Iedereen moet er gebruik van kunnen maken”, zegt Alissa. 

Geen baan voor hen

Of Alissa en Jesshayara later ook in de politiek gaan, was ze na de meeloopdag wel duidelijk. “Het lijkt me niet zo leuk om wethouder te worden”, zegt Jesshayara. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2023-06-01-at-15.56.47.jpeg
Alissa en wethouder Bosch dachten na over de school van de toekomst

Alissa is het daar mee eens: “Wethouder zijn, past niet echt bij mijn interesses. Het onderwijs lijkt me leuker.”

Dit vind je misschien ook interessant