44

Almeerder al tien jaar deelnemer Alpe d’HuZes: “Het raakt me nog steeds”

Maikel Snijders doet dit jaar voor de tiende keer mee aan Alpe d’HuZes. Samen met 5000 anderen beklimt hij de berg. Snijders doet dat op zijn fiets: “Het is verdraaid moeilijk om de sfeer te beschrijven, maar zo speciaal om mee te doen.”

Op dit moment is de Almeerder bezig met zijn derde klim naar de top, waar hij gemiddeld zo’n twee uur over doet. Ondertussen rust hij af en toe even uit. “Ik zit nu in de bocht om even op adem te komen. Je merkt meteen dat je een klik hebt met de anderen die hier uitrusten. Je strijd voor hetzelfde doel.”

Gezamelijk doel

Dat gezamelijke doel is het bestrijden van kanker. Volgens Snijders is het belangrijk dat er meer kankeronderzoek komt. “Een steeds groter percentage van Nederlanders wordt geconfronteerd met kanker en er is nog steeds geen medicijn tegen de ziekte. Dat moet worden opgelost.”

Met die overtuiging doet de Almeerder dus al tien jaar mee. “Ik snap dat mensen zeggen: ‘Heb je hem weer!’, maar het is nog steeds nodig om mee te doen met deze klim. Mijn vader en stiefvader zijn allebei overleden aan kanker. Mijn moeder heeft nu een beheersbare vorm van huidkanker. Die ziekte moet gewoon bestreden worden.”

Laatste keer

Voor Snijders is het vandaag een extra bijzondere dag. Hij doet namelijk voor de laatste keer mee aan het beklimmen van Alpe d’HuZes. “Ik vind het na tien keer wel mooi geweest, nu draag ik het stokje over aan anderen.”

Zijn familie staat hem aan de top op te wachten. “Ik moet nog zeven kilometer, maar ik weet nu al dat ik emotioneel wordt als ik de top bereik. Het is een bijzonder moment als bekenden en onbekenden je aanmoedigen. Dat raakt me nog steeds.”

Dit vind je misschien ook interessant