46

Celstraffen en jeugd tbs voor brute woningoverval met vuurwapens

Drie Almeerders hebben celstraffen gekregen voor een brute woningoverval vorig jaar in Almere Poort. Ze deden zich voor als postbezorgers en drongen met vuurwapens een penthouse binnen.

De overval vond vorig jaar op 25 oktober plaats aan de Verlengde Duinvalleiweg. De bewoners van de woning hadden die avond net gegeten. De vrouw des huizes was naar het toilet, toen de deurbel ging.

Haar man deed open en meteen drongen drie overvallers binnen. De man kreeg een vuurwapen tegen zijn hoofd en moest in de woonkamer op handen en knieën gaan zitten. Hij werd vastgebonden met ducttape en tiewraps.

Politie gebeld vanaf de wc
Zijn vrouw kon vanuit het toilet de politie waarschuwen en werd daarna gekneveld naast haar man gezet. De overvallers gingen er uiteindelijk vandoor met dure horloges en sieraden. De twee slachtoffers zijn nog altijd angstig. Vooral het feit dat ze allebei een vuurwapen op het hoofd hebben gekregen, heeft tot op de dag van vandaag impact.

Een daad van “ongekende brutaliteit en minachting voor het eigendom en welzijn van anderen”, oordeelt de rechtbank. Twee Almeerders van 20 jaar hebben twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk gekregen. Een 17-jarige Almeerder krijgt zeven maanden jeugdcel en jeugd tbs. De straffen zijn hoger dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Mannen krijgen enkelband
De rechtbank vindt ook een immateriële schadevergoeding van 5.000 euro voor allebei de slachtoffers op zijn plek. Verder hebben ze een contact- en locatieverbod opgelegd gekregen. Dat laatste wordt met een enkelband in de gaten gehouden.

Er zitten nog drie andere verdachten vast voor de woningoverval, het onderzoek naar hen loopt nog.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant