75

Combinatie sport en kunst: de ‘Seedorfpleinjam’ in teken van Almeerse jongerencultuur

Begin mei vond de Seedorfpleinjam in Stedenwijk plaats. Het initiatief is dit jaar verzonnen en zal de komende jaren elke meivakantie terugkomen.

De jam wordt georganiseerd door kunstfotograaf Richard Terborg en graffitiartist Kasper Jongejan. Zij komen beide uit Stedenwijk en zijn vanaf 2009 gaan samenwerken aan verschillende kunst- en cultuur projecten.

Terborg kwam mede op het idee omdat hij goed georganiseerde activiteiten miste in Stedenwijk: “Wij vinden dat er al een aantal jaar niks echt gebeurde in Stedenwijk. Wij dachten: wij kennen de community en wat het mist. We merkten dat mensen een combinatie tussen sport en kunst misten”.

Ook Jongejan vond dat er niet genoeg was voor jongeren in de buurt. “De jongeren waren genoodzaakt zelf bij elkaar te komen op straat of bij jongerencentra. De jongerenwerkers haalden de jongeren echt van straat naar binnen en ik was daar een van”, zegt Jongejan. Hij hoopt dat jongeren zich op deze manier echt kunnen ontwikkelen.

Het idee achter Seedorfpleinjam

Zo begonnen zij aan de Seedorfpleinjam. Het idee zelf komt uit Chicago, New York zegt Terborg. “Er is een park daar waar elk jaar een basketbalwedstrijd wordt georganiseerd, waar tegelijkertijd een Street-artist de vloer bespuit met graffiti”, zegt de fotograaf.

De mannen in Stedenwijk proberen op deze manier mensen te verbinden door middel van sport, kunst en eten door middel van basketbal en graffiti. Aan het einde van de middag vindt er ook nog een buurtbarbecue plaats.

Er is steeds meer aandacht voor de hiphopcultuur. “De hiphopcultuur begint nu eindelijk op de voorgrond te komen, veel mensen kennen het niet. Hoe meer je ziet, hoe meer je het gaat voelen en hoe meer mensen het gaan begrijpen”, zegt Terborg

Tijdens aflevering 4 van ‘Kunst in Almere’ op 1Almere TV, die vanaf vanavond te zien is, vind je meer informatie over de kunst in Almere (waaronder de Seedorfpleinjam).

Dit vind je misschien ook interessant