252

Jongeren schakelen gemeente in voor vinden van nieuwe hangplek

Een groep jongeren uit Noorderplassen in Almere Stad kon geen hangplek vinden in de buurt, dus besloten ze de gemeente in te schakelen. Het resultaat: een gloednieuwe overdekte hangkeet.

Er zijn in Almere genoeg speeltuinen voor kinderen. Maar voor jongeren is er niet veel. Dat vond ook Initiatiefnemer Kyle (18). Hij was klaar met het hangen in de garage bij de supermarkt, onder een brug of gewoon op straat. Hoog tijd voor een speciale plek voor jongeren om bij elkaar te komen. “In onze wijk is er niks voor jongeren. Als we op straat hingen kregen we altijd vervelende berichtjes op Facebook dat we bijvoorbeeld te veel lawaai maakte met muziek. Nu hebben we ons eigen plekje gekregen.”


Muziek draaien en roken

Het glazen hokje is ingericht met houten tafels en stoelen. Het is een stukje lopen van de wijk, maar daar heeft Kyle geen moeite mee. “Hier kunnen we tenminste muziek draaien en roken zonder dat er mensen beginnen te zeuren. Er zitten geen woningen in de buurt.”

Wethouder Roelie Bosch vond het terecht dat de jongeren de gemeente inschakelden. “Deze wijk is afgebouwd in tijden van economische crisis. Er was toen geen geld voor een plek voor jongeren.” Volgens Bosch hebben de jongeren zelf meegedacht over de plek en hoe het eruit komt te zien. “We hebben ze een aantal voorbeelden getoond en hier hebben ze voor gekozen.”

Mobiele hangplek

Is het een taak van de gemeente om aan te wijzen waar jongeren wel en niet mogen hangen? Bosch vindt van wel. “Zo’n plek staat niet vast, maar is mobiel. Waar de ene groep zich thuis voelt, hoeft dat over drie jaar met andere jongeren misschien niet meer te zijn. Dan zoeken we gewoon weer een andere plek. Ruimte bieden aan jongeren waar ze met elkaar als groep kunnen functioneren is prima. En als je dan een plek vindt zoals dit, waar iedereen blij mee is, dat is gewoon top.”

Bosch laat weten in de toekomst vaker samen te willen werken met jongeren. “Dit is ook echt een oproep aan iedereen die wat mist in zijn wijk. We willen juist jongeren betrekken bij het beleid en het uitvoeren ervan.”

Dit vind je misschien ook interessant