De Almeerse wijkagent Dion Ringeling heeft een idee bedacht om beter herkenbaar te zijn voor de mensen in de wijk. Ringeling heeft op zijn uniform twee badges genaaid met daarop zijn functie. Ook op de dienstwagen waarmee hij zijn rondes doet door de Almeerse Danswijk prijkt een sticker met de aanduiding ‘wijkagent’.
De wijkagent is bij bewoners niet altijd even goed zichtbaar, zegt Dion Ringeling. En daar wilde hij iets aan doen. “Wij kregen steeds weer te horen van bewoners; we zien wel politie in de wijk maar we zien nooit de wijkagent.” Daarop liet Ringeling, met goedkeuring van zijn leidinggevende, een aantal badges borduren voor op zijn uniform. Zowel op het rugpand van zijn uniform als op de borst zit een goed leesbaar embleem genaaid waarop staat dat hij de wijkagent is.

Het idee achter de markeringen is het vergroten van herkenbaarheid. “De drempel moet zo laag mogelijk zijn”, zegt Ringeling. “Want dan durven mensen ook naar je toe te komen. En als mensen iets willen weten van mij, dan moeten ze wel weten dat ik de wijkagent ben.” Ringeling loopt nu al een paar weken met de badges op in de wijk en hij zegt te merken dat het effect heeft.
Wie is jouw wijkagent?
Bewoners van de Danswijk zeggen dat ze niet altijd wisten bij wie ze precies terecht konden met vragen of zorgen. Ze waarderen het idee van de wijkagent. “Ik denk dat de wijkagent meer door de wijk moet lopen of moet fietsen en dan wordt hij wel bekend”, zegt een bewoner. “Maar op het moment denk ik dat hij niet echt bekend is. Een hoop mensen vragen zich af wie de wijkagent is.”

Een voorbijganger uit een andere wijk in Almere zegt geen idee te hebben wie bij hem in de buurt wijkagent is. “Ik weet dát er een wijkagent is in mijn buurt, de Bouwmeesterbuurt. Maar ik weet niet wie dat is en ik weet ook niet hoe ik hem kan herkennen.” De voorbijganger vindt de aanwijzing op de dienstauto en het uniform een goed idee. “De drempel is dan veel lager.”
Ringeling snapt dat mensen niet altijd weten bij wie ze terecht kunnen. Dat is nu de reden voor zijn initiatief. “Heel vaak rijden collega’s van ons door de wijk. Maar die hebben een andere taak dan de wijkagent. Die zijn dan bezig met noodhulp of met de afhandeling van een incident. En de wijkagent is in de wijk om de vragen van mensen aan te horen.”

Ringeling heeft zijn idee een aantal weken in ‘zijn’ Danswijk mogen uitproberen als pilot. Maar daar blijft het niet bij. Andere eenheden in andere wijken zeggen het idee te willen overnemen. “Want men ziet dat het werkt”, zegt Ringeling. “Bijvoorbeeld Almere Stad West heeft er oren naar en ook andere teams zijn geïnteresseerd.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.