Podcast Niels Horn
Bron: Beeldredactie Politie Nederland

Online wijkagent in Almere opnieuw actief: ‘We willen de stad ook digitaal veilig maken’

Engeline Keizer
Door Engeline Keizer 32 Views

De Almeerse politie-eenheid telt naast fysieke wijkagenten ook één online wijkagent: Niels Horn. In principe is hij actief op Instagram, Facebook en Twitter voor het politieteam Almere Stad-Haven. Al werkt hij soms ook voor de overige delen van Almere. Volgens hem is het online politiewerk erg belangrijk: “De politie van morgen is actief in wijk, web en wereld.”

Hij is al langere tijd online wijkagent, maar was een tijdje afwezig. Nu is hij terug en probeert hij, als één van de tachtig digitale wijkagenten in Nederland, de online wereld veilig te houden. Horn legt uit dat hij op dezelfde wijze werkt als een fysieke wijkagent: “Bij een melding van een overlastlocatie gaat de fysieke wijkagent naar locatie en kijk ik naar de online locaties van personen in die omgeving.” Op die manier kunnen ze elkaar versterken.

Samenwerken

Dat samenwerken tussen de fysieke en online wijkagent is volgens Horn terug te zien in veel meer van zijn werkzaamheden. “Ik lees bijvoorbeeld actief mee in de reacties van online nieuwsberichten. Stel er is een incident en iemand reageert dat hij alles heeft gezien, dan kan dat een belangrijke getuige zijn. Die probeer ik dan te benaderen en die informatie deel ik dan met de fysieke agent.”

Ook zijn er informatieavonden waar Horn samen met de fysieke wijkagent uitleg geeft over de digitale wereld. “Laatst was er in Almere Haven bijvoorbeeld een bijeenkomst voor senioren over digitale veiligheid. Ik leg dan uit hoe een vals bericht eruit ziet en wat ze kunnen doen als ze zo’n bericht ontvangen.”

Andere werkzaamheden

Maar Horn doet veel meer dan alleen dat. Elke maandagavond gamet hij met jongeren. “Vroeger voetbalden we met de jongeren op straat en nu zit ik met een console in mijn handen.”

Tijdens het gamen voert hij dan laagdrempelige gesprekken met de jongeren. “Ze stellen vragen die ze anders nooit zouden stellen. Laatst vroeg een jongen bijvoorbeeld iets over zijn elektrische step. Hij was benieuwd waarom dat illegaal is en wanneer hij een helm moet dragen.”

Verder is Horn actief op verschillende buurtgroepen en gemeenschappen op Facebook. “Mensen plaatsen daar bijvoorbeeld berichten over gestolen spullen of vreemde mensen in hun tuin. Ik kom dan in actie en ga het gesprek met ze aan. Zo kan ik voorstellen om aangifte te doen of sturen we iemand naar locatie om te kijken wat er speelt.”

Dialoog

Volgens hem vindt het beste gesprek namelijk nog altijd plaats op straat. “Online ben ik daar soms in beperkt, dan kan ik bijvoorbeeld maar met 240 karakters reageren. Dat is lang niet altijd genoeg.”

Toch merkt Horn dat de online gesprekken ook belangrijk zijn. “Digitaal is het makkelijker om kwetsende dingen te roepen dan op straat. Dan wil ik proberen om met ze in dialoog te gaan en ze aanspreken op hun gedrag. Daardoor kunnen we Almere ook online veilig maken.”

Hij hoopt daarom dat er meer online wijkagenten zullen komen in Almere. “Samen kunnen we het verschil maken om ook online zichtbaar, dienstbaar en waakzaam zijn.”

Redacteur 1Almere