202

Na vijf jaar strijd krijgt Almere een Keti Koti-slavernijmonument

Na vijf jaar strijd, wordt in Almere 30 juni het Keti Koti-slavernijmonument onthuld. Dat meldt het Comité 30 juni/1 juli. De onthulling is tegelijk met de herdenking van de afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij, ook wel Keti Koti genaamd. Het beeld komt op het Mandelaplein te staan. 

Anneke Dalger is voorzitter van Comité 30 juni/1juli en al sinds 2018 bezig om het monument in Almere te krijgen. “Het wordt een mooi bronzen beeld waar we heel trots op zijn. Een deel van het monument symboliseert ook Almere in zekere zin, die het hopelijk op een nieuwe manier gaat doen.” Het beeld is bedacht en gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas, zelf ook afstammeling van een tot slaafgemaakte. 

De gesprekken over het monument kwamen op stoom na de Black Lives Matter-protesten van 2020. Na meerdere gesprekken met wethouder Froukje De Jonge en andere betrokken partijen is het nu gelukt om een locatie te vinden voor de herdenkingsplek. Het herdenkingsjaar van Keti Koti start officieel op 1 juli 2023.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant