167

Staatsbosbeheer druk met bestrijden berenklauw

Staatsbosbeheer heeft haar handen vol met het bestrijden van de berenklauw in Almere. De stad staat vol met deze metershoge planten tot ergernis van de bewoners.

Volgens boswachter Amy Zeeman is de berenklauw zo’n groot probleem dat het niet in één jaar is opgelost. “We zijn nu vooral bezig met de gemarkeerde routes en paden. Daar waar de meeste bezoekers komen ligt op dit moment onze focus om het veilig te houden.”

Brandwonden

Dat de plant niet heel geliefd is komt door de sappen van de bladeren. Wanneer je deze op je lichaam krijgt kunnen er brandwonden ontstaan. Voor mensen wordt de berenklauw dus als vervelend ervaren, maar bepaalde dieren daarentegen vinden de planten juist fijn. Veel insecten komen af op de kop vol bloemen en schapen eten het zonder problemen op.

Nieuwe machines

Het verwijderen van de berenklauw wordt niet alleen gedaan door maaimachines, maar ook door het inzetten van schapen. “De schapen uit het schapenbos gaan daarom ook rondreizen door de stad. Zo gaan ze binnenkort naar het Waterlandsebos om daar de berenklauw op te eten”, vertelt Zeeman die uitlegt dat de schapen in hun eigen bos alle berenklauwen zo goed als helemaal hebben opgegeten.

Ook veel bewoners helpen mee met het bestrijden. “We hebben inmiddels drie bewonersgroepen rondom Almere Hout die het handwerk verrichten, daar zijn we heel blij mee”, aldus Zeeman die vertelt dat er ook nieuwe machines worden ingezet. “Met de nieuwe freesmachines kunnen we zelfs de wortels van de plant kapotmaken.”

Dat de berenklauw de afgelopen tijd nog meer in Almere te zien is, komt volgens Zeeman door de essentaksterfte waar Flevoland mee te maken heeft gehad. Veel essen werden ziek en moesten verwijderd worden, hierdoor kwam er veel licht op de bodem waar de reuzenberenklauw zijn kans zag. Ook de hoeveelheid regen heeft voor meer berenklauwen gezorgd. De grond is namelijk nog vruchtbaarder geworden door de hoeveelheid regen die er is gevallen.

Dit vind je misschien ook interessant