86

Bevrijdingsvuur niet vooruit te branden door regenachtig weer

Burgemeester Hein van der Loo heeft vanmiddag om half drie het Bevrijdingsvuur op de Esplanade ontstoken. Hiermee is het Bevrijdingsfestival officieel van start gegaan. Door de regen duurde het even voordat de vlam ging branden. 

Het Bevrijdingsfestival in Almere is regenachtig van start gegaan. De hele dag door zijn er flinke buien. “Schouder aan schouder, dan maakt het weer helemaal niks uit”, zegt de burgemeester. 

Op de Esplanade staat een kleine menigte in poncho’s te wachten op de burgemeester die om half drie het Bevrijdingsvuur gaat aansteken. De vlam ging niet in één keer aan. Door het slechte weer, kostte het een aantal pogingen om de vlam aan te steken. 

Symbool
Op 5 mei wordt door het hele land de Vrijheidsvlam ontstoken. Dit is een belangrijk moment in de overgang van de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei. 

Met het Bevrijdingsvuur begint de viering van vrijheid officieel. Het staat symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. 

Lustrumviering 
Het Bevrijdingsfestival wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden. Op de Esplanade staan vandaag onder andere Snelle en MEAU op het podium. 

Dit vind je misschien ook interessant