191

Meerdere Almeerse voorstellingen na de Nationale Dodenherdenking

Direct na de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, worden er door heel Almere voorstellingen opgevoerd. Deze vijf voorstellingen staan allemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

De uitvoeringen geven op geheel eigen wijze invulling aan die band met de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er theaterstukken over de veerkracht van mensen destijds en hoe het was om jong te zijn in die oorlogstijd.

Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’

In samenwerking met Theater Na de Dam en Omroep Flevoland komt Theatergroep Suburbia met een theatrale uitvoering van een nieuw toneelstuk. Dit jaar doen ze dit in de vorm van een theatraal televisieprogramma over vrijheid en onvrijheid onder de naam ‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’.

De muziek voor het programma wordt verzorgd door het ensemble Black Pencil.

Om 20:30, na de Nationale Dodenherdenking is deze uitvoering te zien op de kanalen van Omroep Flevoland.

‘Niemands-land’

Naast deze voorstelling, gebeurt er meer in Almere. Zo hebben jongeren uit Almere onder leiding van theatermaker Timo Lourens zich verdiept in jong zijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit deden zij voor Theater Na de Dam.

De jongeren hebben gesprekken gehad met ouderen die destijds jong waren. Zo zijn er herinneringen en verhalen omhoog gekomen. Deze vormen de uitvalsbasis voor de voorstelling ‘niemands-land’.

Op het Weerwaterplein in Almere Stad is deze uitvoering gratis te bekijken om 20:30.

‘Enkeltje Holandija’

Verder is er nog een theaterstuk te zien in Almere. In dit stuk staat de veerkracht van mensen tijdens de oorlog centraal. Theatermaker Nick Teunissen gebruikt de belegering van Sarajevo tijdens de Bosnische oorlog als speelveld om zijn boodschap duidelijk te maken. Dit zet hij kracht bij door de vertolking van het verhaal van zijn vriend Ismir die destijds gevlucht is uit Sarajevo.

Teunissen speelt de voorstelling om 21:00 in theater Corrosia in Almere Haven.

‘Het Lot van de Loterijman’

Ook Mondo Leone staat op het toneel na het Nationale Herdenkingsmoment. Zij vertelt namelijk het merkwaardige verhaal meneer Loterijman. Een man die aan het eind van de oorlog is vermoord en waar maar weinig over bekend is.

Dit doet zij in de Kleine Zaal van de Kunstlinie in Almere Stad om 21:00.

‘4 mei concert’

Tot slot wordt er in de Kunstlinie op 4 mei nog een voorstelling uitgevoerd. Vier solisten spelen hier een muziekstuk van Olivier Messiaen. Het stuk ‘Quartet for the End of Time’ werd voor het eerst gespeeld in een krijgsgevangenkamp in Duitsland in 1941.

De componist Messiaen zat hier namelijk gevangen. Een bijzondere uitvoering, want hij gebruikte instrumenten en muzikanten die daar destijds aanwezig waren.

Op 4 mei wordt dit muziekstuk nogmaals gespeeld. Dit keer door Lars Wouters van den Oudenweijer op de klarinet, Igor Ruhadze op de viool, Denis Shapovalov met de cello en Evelina Vorontsova op de piano.

Tussen 21:00 en 22:00 is dit 4 mei concert te horen in de Middenzaal van de Kunstlinie in Almere stad.

Dit vind je misschien ook interessant