135

Gemeente Almere gaat minder maaien: gras tot een meter hoog

Hoger gras hoort bij een groene stad, dat is de slogan van de nieuwe maaicampagne van Almere. Er gaat namelijk minder gemaaid worden in de stad. Volgens wethouder Openbare Ruimte en Natuur, Jesse Luijendijk, is dat beter voor dier en natuur.

Het huidige maaibeleid gaat dus op de schop. De gemeente Almere wil vanaf dit jaar al hoger gras op verschillende plekken in de stad. In plaats van tien tot twaalf keer per jaar wordt er maar één tot drie keer per jaar gemaaid. Op sommige plekken kan het gras tot wel één meter hoog worden.

Volgens Luijendijk zorgt het laten groeien van het gras voor biodiversiteit. “Het geeft insecten een kans, dat is weer goed voor vogels en andere dieren. Daarnaast helpt het ook de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. het heeft heel veel voordelen.”

Mooier

Almere gaat er dus anders uitzien. Luijendijk denkt dat de stad er alleen maar mooier van wordt. Maar voordat het zover is gaat er nog wel een paar jaar overheen. “Doordat het maaisel pas later wordt afgevoerd krijgt de grond meer bloemrijke en kruidige planten. De grond moet dus eerst verschralen. Dan ziet het er even rommelig uit. Maar dat is het voor het eind doel en beeld het meer dan waard”


Woonwijken zullen over het algemeen weinig te maken hebben met de actie. De gemeente wil het gras daar wat korter houden, zodat er nog gepicknickt en gesport kan worden. Almeerse inwoners hebben in het verleden wel eens geklaagd over velden waar het gras niet goed onderhouden wordt. Er wordt per grasveld of berm gekeken of het gras daar hoger kan worden. Zo wordt het gras ook kort gehouden op plekken waar anders onveilige situaties zouden ontstaan.

Hooikoorts

Maar minder maaien betekent meer pollen in de lucht, mensen met hooikoorts kunnen dus meer last krijgen. Maar volgens Luijendijk wordt er zoveel mogelijk meegedacht met de bewoners.
“We proberen zeker rekening te houden, maar het zou nooit helemaal kunnen worden voorkomen.

Als we veel signalen krijgen dan proberen we waar mogelijk maatwerk te leveren”, aldus Luijendijk die toch meer voordelen ziet aan het groeien van het gras. “We krijgen ook signalen dat er ook mensen zijn die vinden dat er juist te veel gemaaid wordt. We proberen dus echt een balans te vinden maar wel richting een ecologisch beheer.”

Dit vind je misschien ook interessant