Kunstzinnig eerbetoon aan ‘langste iepenlaan van Nederland’ in Almere

Iris van Ree
Door Iris van Ree 38 Views

Het moet haast wel de langste iepenlaan van Nederland zijn geweest, de vijf kilometer lange, monumentale dubbele iepenlaan langs de Goudplevier- en Paradijsvogelweg in Oosterwold. Dat denkt kunstenaar Jos Bregman. Hij brengt een eerbetoon aan iepen (een bomensoort) van deze bijzondere laan door het maken van een kunstwerk.  

Bregman brengt aan het eind van de Goudplevierweg in Oosterwold een ode aan 17 loofbomen die afkomstig zijn uit dit rijtje iepen. Vorig jaar heeft hij deze bomen geoogst, die plaats moesten maken voor de aansluiting van de Goudplevierweg op de Hippias van Elisweg. 

Aanstaande zaterdag 15 april om 16:00 uur onthult de Almeerse kunstenaar een landmark-boom, die de iepen moet vervangen. Bregman legt uit dat het radicaal ecologische kunst is: “Het landmark is bedoeld om compost te worden, vruchtbare aarde. Schimmels, pissenbedden en eindeloos veel meer beestjes zorgen daarvoor en zo wordt het ook een soort biodiversiteitshotel.” 

De iepen waren dus onderdeel van de vijf kilometer lange, monumentale dubbele iepenlaan langs de Goudplevier- en Paradijsvogelweg. “In de loop van de tijd zijn er door vele stormen en tal van nieuwe stadsontwikkelingen, gaten in de laan gevallen”, zegt Bregman.   

“Ook blijven de plekken waar de bomen geënt zijn zwak. Desondanks is de oorspronkelijke pracht nog op allerlei plekken te zien.” De kunstenaar zegt dat zijn landmark-boom een eerbetoon is aan de stadsplanners van toen en de boombeheerders van de afgelopen veertig jaar.  

ID chip  

“Ik heb de 17 iepen met een mobiele zaag verwerkt tot de balken, planken, schijven en stammen die mijn publiek in Oosterwold heeft gebruikt voor hun tuinen en huizen”, zegt Bregman. “In iedere balk, plank, schijf en stam zit een ID chip waarin ik de herkomst van het hout programmeer. Zo blijven de samples verbonden met de plek waar de bomen groeiden.” 

Bregman heeft het landmark ook gechipt, dat de verbinding legt met Het Groot Almeers Stadsbos. “Al het groen in Almere geef ik een naam: Het Groot Almeers Stadsbos. Als er wordt geoogst moet er ook gezorgd worden voor het geheel, dat het groeit en biodiverser wordt. Mijn landmark-boom helpt daar ook een beetje bij. Zodra het stuk boom aarde is geworden, haal ik de chip ertussenuit en plak ik hem in mijn plakboek. Dat is handig voor de geschiedschrijving.” 

Drone  

De kunstenaar wil proberen om de vijf kilometer lange laan deze zomer met een drone in beeld te brengen. “Alleen uit de lucht kun je de omvang van de laan echt goed bevatten”, zegt Bregman. De chips van Bregman zijn uit te lezen met een telefoon en een speciale ‘NFC reader app’, daarmee kan de data van de chip geprogrammeerd worden. 

Redacteur 1Almere