226

Blowboot-proces sleept zich voort, voor derde keer naar rechtbank

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de zaak tegen de blowboot, de drijvende coffeeshop in Almere, opnieuw terugverwezen naar de rechtbank. De juridische kwestie duurt inmiddels al meer dan dertien jaar. De rechtbank boog zich al twee keer over de zaak en telkens werd het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard. De raadsheren van het hof zijn het daar niet mee eens.

De Almeerse blowboot had in 2008 en 2009 een te grote handelsvoorraad aan softdrugs. Een deel ervan lag bij een medewerker thuis. Het ging om tientallen kilo’s hennep en duizenden joints. Daar waar 500 gram volgens de gedoogvergunning van de gemeente en de Opiumwet bij een coffeeshop was toegestaan. Het OM besloot in 2010 om de twee eigenaren en een bedrijfsleider te vervolgen. De winst zou bijna vijf miljoen euro zijn geweest.

Niet-ontvankelijk
Maar het OM, dat tegen de eigenaren elf maanden cel eiste, werd in 2012 niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank in Lelystad. Justitie stapte daarop naar het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof bleek het ook oneens te zijn met de niet-ontvankelijkverklaring en bepaalde dat de rechtbank opnieuw naar de zaak moest gaan kijken. In 2021 kwam de rechtbank voor de tweede keer tot een niet-ontvankelijkverklaring. Tussendoor probeerde het OM te schikken met de verdachten, zonder resultaat. Deze pogingen namen jaren in beslag.

“Bejaarde zaak”
Het OM ging na de tweede niet-ontvankelijkverklaring opnieuw naar het gerechtshof in Leeuwarden. En weer verwezen vrijdag de raadsheren van het hof de kwestie terug naar de rechtbank, waar het dossier voor de derde keer op tafel zal komen. Daarmee lijkt de zaak een gebed zonder einde te worden. Advocaat Gerard Spong noemde het proces meerdere keren een “bejaarde zaak met stokoude feiten”.

De eigenaren van de blowboot hebben ook een coffeeshop in Lelystad. Ondanks dat het OM vasthoudend is in de blowboot-zaak zijn de eigenaren wel door de overheid geselecteerd om als een van de weinige partijen in Nederland mee te doen aan het ‘Experiment gesloten cannabisketen’, waarbij de productie en handel plaatsvinden onder toezicht van de staat.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant