Eigenaren van Almeerse kringloopwinkels maken zich zorgen om de nieuwe registratieplicht die deze week is ingegaan. De wetswijziging tegen heling en witwassen verplicht de winkels om bijna alles te registreren. Voor veel Almeerse kringloopwinkels is dit onmogelijk.
Volgens de wet moeten kringlooporganisaties gegevens van de gever noteren en moeten bijvoorbeeld fietsen, elektrische apparaten, sieraden en kunstvoorwerpen worden geregistreerd in het Digitaal Opkopersregister (DOR). Wordt dat niet gedaan dan kunnen de boetes oplopen tot 8700 euro of zelfs een gevangenisstraf van maximaal een half jaar.
Onmogelijk
Koffiekopjes, bestek, DVD’s en meubels. Bij Stichting Kringloop Almere in Markerkant komen er wekelijks duizenden spullen binnen. Eigenaar Alex Rietveld noemt het een onmogelijke taak om alles te registreren en is dat ook zeker niet van plan. “We hebben dan zoveel extra personeel nodig en opslagruimte om alles te bewaren voordat de registratie is voltooid. Dat is niet te doen.”
Geen nieuwe spullen
René Drabbe van Leeghallen Almere neemt daarentegen geen risico en neemt vanaf vandaag geen nieuwe spullen meer aan. “De regelgeving is zo onduidelijk, wat mag wel en niet? Ik neem het risico niet, ik ben zo’n klein bedrijf, die strijd ga ik niet winnen. Gelukkig heb ik nog een hele voorraad.” Drabbe was bij het lezen van het nieuws erg teleurgesteld. “Ik heb geen zin in hijgende boa’s in mijn nek. Ik doe dit puur voor de lol. Ik vind het geweldig om spulletjes uit te pakken en dat het een tweede leven krijgt. Nu wordt de lol hiervan mij ontnomen.”
Ook Habbekratzz, dat net is verhuisd naar Almere Buiten, staat voor een lastige opgave. “Wij werken met dagbesteding. Onze cliënten moeten dan veel meer werk doen. Maar als het moet, dan moet het”, zegt mede-eigenaar Yesse.
Arbeidsintensief
Rene van Ivo’s Kringloop in Stedenwijk noemt het een nekschot voor de kringloopwinkels. Zelf werkt hij al met een registratiesysteem. “De spullen die wij verkopen daar krijgen de gevers ook een percentage over. Wij noteren dus al alle gegevens en registreren de spullen. Wij ontspringen eigenlijk de dans” , ondanks dat Rene er zelf geen problemen van ondervindt, noemt hij het triest voor zijn collega’s uit het vak. “Die kunnen de tent wel sluiten. Het is een blamage, het is enorm arbeidsintensief om alles bij te houden. Als ik nu opnieuw zou moeten beginnen dan begon ik er niet aan.”
Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat kijken of er voor kringloopwinkels een uitzondering kan worden gemaakt op de wet. Een keurmerk kan er in de toekomst voor zorgen dat de organisaties maar beperkt te hoeven registreren. Maar voor dat het zover is dienen de winkels zich nog wel aan de huidige regels te houden. In Zutphen en Den Haag stonden bij kringloopwinkels de boa’s al op de stoep. Of de gemeente Almere ook gaat controleren op de nieuwe regelgeving is nog niet bekend.