Gemeente wil 33.000 laaggeletterde Almeerders beter helpen

Iris van Ree
Door Iris van Ree 21 Views

Ruim 33.000 mensen in Almere hebben moeite met taal en rekenen of zijn niet digitaal vaardig. De gemeente wil dat deze groep efficiënter en effectiever wordt geholpen en heeft daarom een plan gemaakt om ze te helpen. 

Eind 2022 woonden er ruim 222.000 mensen in Almere. 15 procent daarvan is laaggeletterd, dat komt neer op ongeveer 33.000 mensen. Mensen die laaggeletterd zijn hebben op verschillende manieren moeite met lezen, schrijven, rekenen en het omgaan met computers en/of een smartphone. 

Laaggeletterdheid tegengaan 

De afgelopen jaren zijn er in Almere taalprojecten opgezet voor mensen met lees- en schrijfproblemen. Twee jaar geleden hebben de VMCA, Humanitas en De Schoor het project Doe Mee Met Taal gestart. Samen met die organisaties en met De Nieuwe Bibliotheek, IVIO Opleidingen en NL Training gaat Almere kijken hoe de laaggeletterdheid nog verder kan worden teruggebracht. 

De vijf hoofdlijnen van de gemeente Almere zijn: 

1. Het bereik met laaggeletterden vergroten

De laaggeletterden met Nederlands als moedertaal bereiken wij minder goed. Wij willen uitzoeken op welke manier wij deze zeer diverse groep kunnen verleiden om toch deel te nemen aan een cursus of aan begeleiding. 

2. De gemeente en het netwerk laten werken aan bewustwording 

Niet iedereen realiseert zich dat de collega of buurman die altijd volop praatjes heeft misschien niet in staat is een kind voor te lezen. Om dit beter bespreekbaar te maken willen wij Almeerders daarvan bewuster maken. Het gaat daarbij om professionals en om de laaggeletterden zelf. 

3. De gemeente en het netwerk moeten voor een passend aanbod op de juiste plek zorgen

Wij willen dat cursussen en begeleiding vraaggestuurd en dicht bij huis plaatsvinden. Niet: kom maar naar school, maar wel: wij komen naar u toe. Bijvoorbeeld op school, onder schooltijd van de kinderen. 

4. De gemeente en het netwerk starten met een integrale aanpak voor laaggeletterdheid

Wij streven naar samenwerking in het sociaal domein. Samen werken aan duidelijke communicatie naar iedereen kan daarvoor een start zijn. 

5. De gemeente en het netwerk creëren inzicht in het bestaande netwerk en de bijbehorende rolverdeling 

Organisaties weten van elkaar wat ze doen, maar ze kunnen aanvullender op elkaar zijn door meer afspraken over rolverdeling en doelgroep te maken. 

Impact 

Laaggeletterd zijn heeft vaak veel impact. Het maken van een financiële planning, het inloggen met een DigiD of een gesprek aangaan met docenten van hun kinderen, is voor laaggeletterden al heel moeilijk. 

Voor de samenleving brengt laaggeletterdheid ook extra kosten met zich mee, vanwege de vraag naar ondersteunende voorzieningen. Uit berekening van PwC voor Stichting lezen & schrijven (2018) bedragen de maatschappelijke kosten voor laaggeletterdheid ongeveer 1,13 miljard per jaar voor Nederland. 

Redacteur 1Almere