180

Almeers kinderleven in meer dan honderd Kinderpersbureau-video’s

Minder fabrieken, meer speeltuinen, gestolen fietsen en hondenpoep: dat hield kinderen in Almere tussen 2003 en 2008 bezig, is te zien op de meer dan honderd films van het Kinderpersbureau. Bij dit initiatief leerden kinderen tussen 10 en 12 jaar hun eigen nieuwsvideo’s maken. Oprichter Alex Boonstra: “Ik vind het belangrijk dat kinderen en jongeren kritisch leren kijken naar informatie. Vooral in deze tijd, waar veel onzin en bullshit wordt gedeeld.”

Niet zomaar alles voor lief nemen

Boonstra, beleidsadviseur bij De Schoor, staat op het punt met pensioen te gaan bij welzijnsorganisatie De Schoor, maar nog altijd vertelt hij enthousiast over het Kinderpersbureau. “Het idee van het bureau was dat kinderen hun ideeën, hun meningen naar buiten konden brengen. Ik wilde ook de kinderen prikkelen om uit hun comfort zone te komen, en kritisch leren nadenken over de wereld om zich heen. Dat ze niet zomaar alles voor lief nemen.”

Toneelstukje

Het resultaat van de opnames was elke woensdag en zaterdag te zien op Omroep Flevoland. Na bewerking door de editor van die omroep waren de kinderen on air. “We hadden in de video’s een format”, legt Boonstra uit. “Eerst stelden de kinderen zich voor, dan zeiden ze wat hun hobby’s waren. Daarna kwam er een toneelstukje, bijvoorbeeld dat er een fiets gestolen was, en dan gingen ze dieper in op het onderwerp. Het ging over allerlei dingen. Familie of een zieke klasgenoot, maar ook over speeltuinen, of hondenpoep. Hondenpoep stond jaarlijks wel in de top tien.”

Duurzaamheid

Een ander onderwerp dat vaak terugkwam, was de natuur. Boonstra: “Je ziet dat mensen zich nu veel zorgen maken om het milieu, maar kinderen deden dat twintig, dertig jaar geleden al. In de video’s van het Kinderpersbureau zie je het ook. Dat hoort ook wel een beetje bij kinderen. Als we ouder worden, worden we wat egoïstischer. We gaan andere dingen belangrijker vinden.”

Serieus nemen

Wel zo belangrijk, dus, dat er naar kinderen geluisterd wordt. “Volwassenen vinden het moeilijk om naar kinderen te luisteren, om ze serieus te nemen. Dat was vroeger zo, maar nu nog steeds. Ik zie het op onze video’s waarin kinderen gemeenteraadslieden interviewen, over wat de gemeenteraad nu eigenlijk voor kinderen betekent. Dan vinden de raadsleden het moeilijk om uit te leggen. En laatst zag ik een filmpje kinderen een politicus interviewen. Ze vonden dat er weinig te doen was. Die politicus zegt dan: ja, weet je, in Almere is eigenlijk alles wel goed geregeld. We hebben hier gescheiden busbanen, veel groen, in Amsterdam is het veel slechter.” De Almeerder lacht. “Dan denk ik bij mezelf: als ik een volwassene was, dan zou ik niet op jou stemmen!”

Influencers op TikTok

Zo komt Boonstra op de diepste gedachte achter het Kinderpersbureau: “Eigenlijk is zo’n Kinderpersbureau gewoon een heel goed instrument om te laten zien wat je wel en niet vindt. Een ruimte om erover te brainstormen. Kinderen leerden ook contact maken en een boodschap overbrengen, maar ook dat je je mening kunt laten horen, dat je iets kunt aankaarten, kritisch gaat nadenken over je omgeving.”

Dat laatste baart Boonstra zorgen. “Alles versnippert. De politiek en de media. Er wordt zoveel bullshit gedeeld op internet. Sociale media benaderen kinderen nu massaal op een veel plattere manier, onder andere door influencers op TikTok. Als je die video’s ziet, dan denk ik: hou toch op.

Het ziet er allemaal perfect uit, die mensen zijn geen goede rolmodellen. En het gevaar is dat je gauw klakkeloos overneemt wat zo iemand, een influencer vindt.” Moet dat dan wel van een Kinderpersbureau? Boonstra schudt heftig zijn hoofd. “Zeker niet. Maar wij bedachten en maakten dingen in samenspraak met de kinderen. Kijk bewust naar je omgeving. Informeer jezelf goed. Dat was wel de kernboodschap van onze video’s.”

Dit vind je misschien ook interessant