192

Oud-burgemeester Franc Weerwind de fout in met dienstauto

Minister Franc Weerwind heeft in zijn tijd als burgemeester van Almere misbruik gemaakt van zijn dienstauto. Hij gebruikte de wagen met chauffeur voor privéritten. Iets dat volgens de gemeentelijke regels niet is toegestaan.

De privéritten vonden zeker vijf jaar lang plaats, van 2017 t/m 2021. De dienstauto is ook gebruikt voor ritten naar werkzaamheden die Weerwind uitvoerde voor andere organisaties. Ook in dit geval, bij zogeheten niet-ambtsgebonden nevenfuncties, mag de dienstauto niet gebruikt worden. Weerwind was onder andere actief voor de Fietsersbond en Stichting Het Vergeten Kind.

Het verkeerd gebruiken van de dienstauto werd donderdagavond uit de doeken gedaan door waarnemend burgemeester Ank Bijleveld. Ze sprak met de gemeenteraad over het Jaarverslag integriteit van het college van B en W. Daarin staat dat er ‘een bestuurder’ de fout in is gegaan, maar om wie het ging stond er niet bij. Bijleveld gaf aan dat het Weerwind betreft.

“Sommige dingen mochten niet. Maar de controle was ook niet goed.”

Ank Bijleveld, waarnemend burgemeester

Jarenlang onopgemerkt gebleven
Opvallend is dat de onregelmatigheden pas vorig jaar ontdekt zijn door de gemeente. Bijleveld zegt het te betreuren dat dit niet eerder is gebeurd. Iets dat volgens haar wel had gemoeten. “Sommige dingen mochten niet. Maar de controle was ook niet goed.”

Het controlemechanisme is volgens de waarnemend burgemeester inmiddels aangescherpt. Al was het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van Weerwind zelf om te weten dat privéritten niet waren toegestaan, zo gaf ze aan.

‘Administratief wel doorgegeven’
Bijleveld zegt dat ze van Franc Weerwind te horen heeft gekregen dat hij alle ritten wel ‘administratief heeft doorgegeven.’ Wat dat precies betekent werd niet direct duidelijk.

Reactie Weerwind:
In een verklaring, geplaatst op zijn LinkedIn-pagina, laat Weerwind inmiddels het volgende weten:

"Ik heb altijd periodiek bij de gemeente overzichten aangeleverd van het gebruik van de dienstauto voor privéritten of voor vervoer naar nevenfuncties. Ik heb altijd in de veronderstelling verkeerd dat ik daarmee handelde binnen de geldende regelingen.

"Ik betreur ten zeerste dat nu blijkt dat dat niet het geval was. Nu dat duidelijk is geworden ben ik uiteraard volledig bereid om mee te werken aan het herstellen van deze omissie."

Hoeveelheid ritten en km’s onbekend
Hoeveel ongeoorloofde privéritten Weerwind heeft gemaakt is niet bekendgemaakt. Volgens Bijleveld gaat het in elk geval om meer dan 500 kilometer per jaar. Dat getal hanteert de Belastingdienst als grens waarboven privégebruik moet worden doorgegeven. De Belastingdienst kijkt nu naar ‘een passende fiscale oplossing’, zo zegt Bijleveld.

Mogelijk is ook al voor 2017 sprake geweest van privéritten, maar die jaren zijn nu niet door de gemeente onderzocht. Weerwind werd burgemeester van Almere in september 2015. Op dit moment is de D66’er minister voor Rechtsbescherming.

Dit vind je misschien ook interessant