154

‘4-daagse schoolweek goed alternatief voor lerarentekort’

De Dukdalf in Almere heeft er als één van eerste scholen in Nederland voor gekozen om de 4-daagse schoolweek in te voeren. Tot nu toe zijn de resultaten bevredigend. “We laten zien dat het kan”, vertelt directeur Arjen Gaasterland. “De ouders vinden het niet leuk maar tonen veel begrip. Wat ik zie en hoor van de kinderen is dat ze het niet altijd leuk vinden maar ze kunnen het wel.”

Het lerarentekort is nergens in Nederland zo groot als in Almere. Bijna 240 fulltime banen kunnen niet worden ingevuld. Voor basisschool De Dukdalf in Almere Buiten was er begin dit schooljaar dan ook geen andere keus dan het invoeren van een 4-daagse schoolweek.

“We werden overvallen in de zomer dat er twee collega’s weggingen. En dan weet je dat in een markt waar niemand meer te vinden is, dat het heel moeilijk zoeken is naar mensen. We doen de 4-daagse schoolweek liever niet, we doen dit uit nood omdat we met de rug tegen de muur staan.”

Veel scholen kiezen ervoor om mensen zonder een lerarenopleiding voor de klas te zetten om zo de ontstane gaten door het lerarentekort op te vangen. In Almere is daar bewust niet voor gekozen. “Lesgeven is een vak, een ambacht”, zegt Gaasterland. “Ik vind dat je niet structureel mensen zonder opleiding voor de klas moet zetten. Dan doen we kinderen geen recht.”

Toch wil de schooldirecteur niet dat de 4-daagse schoolweek het nieuwe normaal wordt. “Ik hoop het niet. We willen kwaliteit leveren en daarom hoop ik dat we in de toekomst weer meer leraren kunnen aantrekken.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant