Zo’n 200 blauw-witte wrakkenpalen in Flevoland, met bovenop de bekende rode scheepjes, worden de komende maanden vervangen. De palen geven aan dat er eeuwen geleden op die plek een schip is vergaan en dat het wrak daarvan in de grond is gevonden.
De wrakkenpalen zijn er twintig jaar geleden neergezet als een project van een paar jaar. Lang niet alle palen zijn gebleven, maar het zijn er volgens de provincie genoeg om dit initiatief een permanente status te gegeven. Er is daarom geld beschikbaar om de palen te vervangen. Op plekken waar de paal is verdwenen kan, als de grondeigenaar dat wil, gratis een nieuwe komen.
“De wrakkenpalen hebben een grote emotionele waarde”, zegt Harrold Boer van Landschapsbeheer Flevoland. Hij vervangt de komende maanden samen met een collega de palen en heeft gemerkt deze markeringen ook een soort gedenkteken zijn. “Daar waar ooit een schip is gezonken zijn vaak ook mensen om het leven gekomen”, zegt Boer. Al komt het volgens hem niet vaak voor dat er ook nog menselijke resten worden gevonden.
Verschil tussen de oude en nieuwe paal
De blauw-witte vlakken op de palen blijven gelijk. Het scheepje daar bovenop ziet er wel wat anders uit. Het oude scheepje is rood en de nieuwe is oranje. Ook is het nieuwe model gemonteerd in een metalen ring. Het scheepje is daardoor steviger en de verf blijft er ook langer op zitten.
Landschapsbeheer Flevoland heeft grondeigenaren die een wrakkenpaal hebben of er ooit eentje hebben gehad een brief gestuurd over het vervangen. “We hebben niet iedereen kunnen bereiken” zegt Boer. Iemand die geen brief heeft ontvangen, maar wel een scheepswrak op eigen grond heeft, kan een wrakkenpaal aanvragen.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.