ANP
158

Groot onderzoek naar huiselijk geweld in Almere, aantal meldingen blijft stijgen

De gemeente Almere is in samenwerking met het Rijk een groot onderzoek gestart naar huiselijk geweld in de stad. De gemeente heeft al jaren de meeste meldingen van geweld achter de voordeur en de cijfers blijven stijgen.

Wethouder Froukje de Jonge over het onderzoek

Wethouder Froukje de Jonge maakt zich grote zorgen over de vele meldingen. “Het komt in bepaalde wijken van Almere relatief heel veel voor. Daar komen veel meldingen binnen en zien we een stijging in het aantal gevallen. En we doen ons best als stad om huiselijk geweld tegen te gaan, maar de resultaten blijven nog uit.” 

Volgens de wethouder is het wel lastig om te bepalen of de stijging in meldingen een goed of een slecht teken is. “Je weet eigenlijk niet waar je naar kijkt. Kijk je naar je succes, om mensen bewuster te maken en te stimuleren om iets te melden. Of kijk je naar cijfers die aantonen dat het probleem steeds groter wordt.” Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen opgevangen worden in het Oranjehuis in Almere Poort. Voor De Jonge één ding zeker: “Het Oranjehuis zit altijd vol. De noodbedden zitten ook altijd vol en in het ziekenhuis melden zich wekelijks slachtoffers. Het probleem is dus heel groot.” 

Het Oranje Huis is een opvanglocatie voor slachtoffers van huiselijk geweld. Het huis met 27 appartementen geeft onderdak en begeleiding aan vrouwen, kinderen en mannen die slachtoffer zijn van geweld in huiselijke kring. Het is onderdeel van de Blijf Groep, een landelijke organisatie die slachtoffers van huiselijk geweld helpt. De opvang wordt betaald door alle gemeenten in Flevoland en de Gooi en Vechtstreek.

Ook Treintje Kootstra, projectleider van ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ herkent de grote van het probleem. “Almere staat samen met Amsterdam op één in huiselijk geweld. En dat probleem zien we in heel Flevoland. Daarnaast zien we vaak ook dezelfde mensen na een periode van hulp weer terugvallen in oude gewoontes. Dan begin je dus weer van voor af aan.”

Bloed tegen de muur
Volgens De Jonge doet de gemeente al heel veel om het huiselijk geweld in de stad tegen te gaan. Maar de resultaten blijven tot nu toe uit: “We hebben campagnes opgezet, meldplekken en opvanghuizen in het leven geroepen en willen iedereen helpen. Maar het is een ingewikkeld en vaak een onzichtbaar probleem”, zegt de wethouder gefrustreerd. “Wij hebben het altijd over een ‘ernstig incident in de familiesfeer’ maar dan zit het bloed tegen de muur, liggen er mensen in het ziekenhuis of zijn er zelfs mensen doodgeslagen. Daarom zijn we ook een groot onderzoek gestart.”

De wethouder verwacht in maart de eerste resultaten van het onderzoek. De gemeente hoopt met het nieuwe onderzoek meer inzicht te krijgen waarom het aantal meldingen blijft stijgen. Om aandacht te vragen voor huiselijk geweld heeft de gemeente in samenwerking met Geweld Hoort Nergens Thuis een openbare expositie geopend in het Stadhuis.

Heb je ook te maken met huiselijk geweld? Kijk dan eens op de website Blijfgroep.nl of bel 088-2342450.

Dit vind je misschien ook interessant