171

Nieuwe burgemeester wil dichtbij de mens staan: “en dan is Hein helemaal goed”

Almere krijgt een nieuwe burgemeester: Hein van der Loo. Nu nog burgemeester van Zwijndrecht, een dorp van 45.000 inwoners gelegen naast Rotterdam. Na vier jaar burgemeesterschap in Zwijndrecht, vertrekt hij volgende maand al naar de Flevopolder. Volgens de beoogde burgervader spreekt Almere enorm tot zijn verbeelding.

1Almere in gesprek met de nieuwe burgemeester van Almere

“Ik was kind toen Almere net ontstond. Ik heb de eerste bewoners heel actief meegemaakt en gevolgd. Als je nu kijkt naar hoe die stad is ontwikkeld, dan is het een unieke stad en een unieke kans om hier burgemeester te mogen zijn.” De 51-jarige Van der Loo werkte 22 jaar in de bankwereld, maar koos in 2019 voor het lokale bestuur. Naar eigen zeggen een roeping die hij al lang wilde waarmaken.

Eerlijk naar Almeerders

De beoogde nieuwe burgervader van Almere wil graag dicht bij de mens staan. “Zo heb ik tot nu toe mijn ambt ook ingevuld. Ik wil gewoon toegankelijk zijn voor de inwoners en ondernemers van de stad.” Daarin speelt eerlijkheid volgens Van der Loo ook een grote rol. “Almere zit te wachten op een burgemeester die er voor alle Almeerders is. Iemand die in alle eerlijkheid zegt waar het op slaat en dat ben ik ook van plan. Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg.”

In het persoonlijke contact met mensen wil ik heel dichtbij komen en als Hein dan helpt, is dat ook helemaal goed

Hein van der Loo, beoogd burgemeester

Hij hoopt dan ook een toegankelijke en informele burgemeester te worden. “Dat vind ik heel belangrijk. In het persoonlijke contact met mensen wil ik heel dichtbij komen en als Hein dan helpt, is dat ook helemaal goed.” Toch is het volgens de nieuwe burgemeester niet alleen maar informeel ‘je’ en ‘jij’. “Het is ook een ambt met gezag. Je hebt een belangrijke taak voor de veiligheid en een burgemeester moet soms ook streng zijn.”

Gezin blijft thuis

De toekomstige burgervader wil vanaf dag één in Almere wonen als hij burgemeester is. “Dat vergt wat inspanning op persoonlijk vlak maar mijn gezin ondersteunt me volledig.” Al gaat niet het hele gezin direct mee naar Almere. “We hebben meerdere kinderen die op de middelbare school zitten dus die gaan we niet zomaar van hun school af halen. Maar Ik ga er zelf vanaf dag één wonen.”

De nieuwe burgervader heeft zin in Almere en heeft ook al even naar mogelijke huizen gekeken. “Het is een stad met veel groen dus ik heb er veel zin in.” En hij verwacht ook nog lang in de stad te blijven als burgemeester: “Het is een uitdagende stad dus ik denk dat ik hier nog lang mijn ei kwijt kan.”

Dit vind je misschien ook interessant