Alles wat je moet weten over het nieuwe museum

Redactie 1Almere
Door Redactie 1Almere 35 Views

Kunstmuseum M. moet het nieuwe icoon van Almere en Flevoland worden. Tenminste, als het aan kwartiermaker Denise de Boer ligt. De gemeenteraad van Almere moet nog een definitief besluit nemen over het museum, dat al sinds 2019 de nodige tongen losmaakt.

Het ‘pilotmuseum’ M., dat vrijdag officieel de deuren opent op het voormalige Floriade-terrein, moet een voorproefje van het nieuwe museum zijn. Er wordt afgetrapt met de expositie ‘Housewarming’ waarin bezoekers hun eigen verhalen mogen vertellen aan de hand van kleine huiselijke spullen.

De bedoeling is dat het kunstmuseum een plek wordt voor cultuurbeleving en ontmoeting. Zo moeten er in ieder geval twee grote voorstellingen per jaar komen. Daarnaast krijgt het museum een nachtclub en een openbaar dakterras waar bezoekers en passanten terechtkunnen. Op die manier kan het museum extra inkomsten genereren.

Wanneer wordt duidelijk of het museum er komt?
De gemeenteraad van Almere zou eigenlijk eind vorig jaar een beslissing nemen over de komst van het kunstmuseum, maar dit is uitgesteld tot komende zomer. De raad heeft nog niet voldoende informatie om een besluit te nemen.

Daarnaast willen de raadsleden het plan en het financieringsvoorstel eerst laten onderzoeken door een extern bureau, om grote risico’s uit te sluiten. De gemeenteraad bepaalt of het museum er komt, en in welke vorm. Dat kan de raad alleen doen als die volledig geïnformeerd is over de kosten en opbrengsten, schrijven de politici.

Hoeveel moet M. gaan kosten?
Het museum moet betaald worden met geld van verschillende overheden, fondsen en sponsoren. Met deze partijen wordt op dit moment gesproken, net als met het Rijk. In totaal zou de gemeente de komende jaren 13 miljoen euro kwijt zijn aan voorbereiding en ontwikkeling. Dan volgen nog de kosten voor de bouw en de jaarlijkse kosten van het kunstmuseum.

In een eerder plan is te lezen dat als de gemeente Almere kiest voor de bouw van het kunstmuseum, het 63,5 miljoen euro gaat kosten. Daarnaast is jaarlijks minimaal 6 miljoen euro nodig om het museum open te houden. Het plan ‘Kunstmuseum Flevoland’ brengt de inkomsten en uitgaven in beeld, om te kijken of een museum rendabel is.

Het doel is om 200.000 bezoekers per jaar te trekken, waarvan 80.000 uit Almere en omgeving. De verkoop van de tickets zou tussen de een en twee miljoen euro op moeten gaan leveren.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen voor het museum, komt er vanuit het Rijk sowieso een miljoen euro subsidie. Die wordt verspreid over de komende vier jaar. Dat geld is niet voor de realisatie van het museum maar voor de randactiviteiten. Het is namelijk de bedoeling dat er in de jaren voorafgaand aan de opening al activiteiten komen om de Almeerders enthousiast te maken voor het museum. Denk daarbij aan educatieve programma’s en activiteiten bij de landschapskunstwerken in de provincie. Ook moeten inwoners de kans krijgen om mee te denken over de invulling van het museum.

Wat is er dan te zien?
Kunstmuseum M. wil zich focussen op ‘immersieve kunst’, waarbij de bezoeker met alle zintuigen ondergedompeld wordt in grote kunstinstallaties. Onze verslaggever Rejo van der Weide legt het uit in deze video:

“Kunst in Almere is er bijna niet”— Suzanne van de Laar, D66 Almere

Is er behoefte aan een museum?
Volgens D66 heeft een groeiende stad als Almere wel degelijk behoefte aan een eigen kunstmuseum. “Kunst in Almere is er bijna niet. Maar er zijn wel heel veel kunstenaars die nu wegtrekken naar andere steden om daar hun kunst te laten zien. Hoe mooi zou het zijn als wij in Almere een kunstmuseum hebben dat ook deze kunst kan laten zien”, aldus fractielid Suzanne van de Laar.

Het CDA en de PVV twijfelden aan de behoefte aan een kunstmuseum in Almere. Cees Sanderse van het CDA: “We hebben aan de Floriade wel gezien dat het steeds moeilijker wordt om je nog terug te trekken als je al geld hebt uitgegeven. Dan moeten we dus van tevoren weten hoe de bevolking over het museum denkt.”

Toon van Dijk van de PVV ziet het museum ook niet zitten. “Ik denk dat het een volgend prestigeproject is, wat er uiteindelijk toe leidt dat we heel veel Almeers belastinggeld over de balk gaan smijten voor iets dat gedoemd is te mislukken. Het is veel te groot. De thematiek van ‘immersive art’ spreekt helemaal niemand aan in onze stad.”

Waar moet het museum komen te staan?
De locatie van het eventuele museum staat nog niet vast. Pas als de gemeenteraad definitief akkoord is, wordt er verder gesproken over de plek. Op dit moment heeft de raad al wel drie ‘kansrijke locaties’ op het oog, op of aan het Weerwater.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.