208

Huisartsenpraktijk Nobelhorst sluit in december

De huisartsenpraktijk in Nobelhorst in Almere sluit half december de deuren. Dat laten de twee huisartsenpraktijken Nobelhorst en De Waterlelie weten via de website van de praktijk. De huisartsen verhuizen naar de Edvard Munchweg in de wijk Tussen de Vaarten totdat er duidelijkheid is over het nieuw te bouwen gezondheidscentrum op het Groene Veld in Nobelhorst.

Volgens de huisartsen is het huidige pand aan de Max Planckstraat te klein geworden. Daarom werd besloten om een nieuw gezondheidscentrum te bouwen aan het Groene Veld. “Echter door diverse omstandigheden gaat dit veel minder snel en voorspoedig dan wij gehoopt hadden”, schrijven de praktijken. “De meest recente ontwikkelingen bieden helaas (nog) geen duidelijk toekomstbeeld.”

Volgens de praktijken is er meer ruimte en ondersteunende faciliteiten nodig om goede en verantwoorde zorg te kunnen blijven leveren en is dat in het huidige pand niet haalbaar. De praktijken zeggen gezocht te hebben naar alternatieven in en rondom Nobelhorst of Oosterwold, maar dat heeft tot niets geleid. Daarom is besloten de activiteiten te verplaatsen naar de Edvard Munchweg in Tussen de Vaarten. Volgens de praktijken voldoet deze locatie, die ook de hoofdlocatie is, aan alle eisen. Totdat het nieuwe gebouw klaar is, zullen de artsen daar aan de slag gaan.

Het pand wordt nu overgenomen door de tandartsenpraktijk en voor zover nu bekend is, zullen de verloskundigenpraktijk en de fysiotherapie doorgaan met hun werkzaamheden aan de Max Planckstraat. Het is nog niet duidelijk of de apotheek in het pand aanwezig blijft. “We begrijpen dat het voor u als patiënt niet altijd praktisch en handig is om uw huisarts verder dan u gewend bent te moeten bezoeken”, schrijven de praktijken. “Helaas hebben wij geen andere optie en zijn wij tot onze spijt genoodzaakt deze beslissing te maken.”

Eerder werd bekend dat de praktijk mogelijk zou verdwijnen, als de inwoners van Nobelhorst het Groene Veld kopen van de gemeente. Een aantal bewoners is fel tegen de komst van het gezondheidscentrum. Ze startten een petitie om het grasveld aan het Groene Veld te behouden en ook stapten ze naar de gemeente. “Het grasveld is heel belangrijk voor de inwoners van Nobelhorst. We organiseren activiteiten op het veldje, onze kinderen spelen daar en het is echt een ontmoetingsplek geworden”, zei Fred van Brussel, één van de initiatiefnemers van de petitie en de brief aan raadsleden, eerder. “Het is het grootste stuk groen van de wijk en daar maken we vaak gebruik van. Dat willen we graag houden.”

Het nieuwe gezondheidscentrum moet vijf verdiepingen hoog worden. De bewoners zijn fel tegen de plannen, waarbij het stuk groen plaats moet maken voor “kille parkeerplaatsen en hoogbouw”. Volgens een inwoner is het ‘Groene Veld’ een ‘levendige ontmoetingsplaats’ en willen ze zelf ook inspraak in de plannen van de gemeente.

De spanningen rondom de mogelijke bouw is nu zelfs zo ver opgelopen dat er dreigmails zijn gestuurd naar de huisartsen. De vier buurtschappen van Nobelhorst schreven in een brief aan de huisartsen dat zij uitdrukkelijk afstand nemen van de bedreigingen en noemen het een ‘laffe daad’, maar toch blijven de schappen tegen de komst van het gezondheidscentrum.

Al weken praat de politiek van Almere over de situatie rondom het gezondheidscentrum. Donderdag wordt er opnieuw over gesproken in de gemeenteraad.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant