420

Eerste ‘groene’ moskee van Nederland komt naar Almere Oosterwold

De eerste ‘groene’ moskee van Nederland komt in Almere Oosterwold. De bouwaanvraag is goedgekeurd maar kan nog niet verleend worden. Het bestemmingsplan van Oosterwold wacht nog op een uitspraak van de Raad van State, waardoor bouwvergunningen zijn gepauzeerd. Bezwaar indienen tegen de komst van de moskee is niet meer mogelijk. De moskee wordt gebouwd door Stichting Nederlandse Moslim Associatie.

Op de kavel komt een moskee van 2400 vierkante meter, zegt initiatiefnemer en voorzitter Sheriel Nabie. Rond de moskee komt een voedselpark. “Het voedselpark wordt aangelegd en onderhouden door de gelovigen. Daarnaast hebben we ook een kas waar we kouseband verbouwen”, vertelt Nabie. Volgens de voorzitter wordt de moskee ook klimaatneutraal. Zo komen er zonnepanelen op het dak en komt er in plaats van een stenen parkeerplaats, één met gras en houtsnippers. Nabie stelt dat het daarmee de eerste ‘groene’ moskee van Nederland wordt.

Geen geluidsinstallatie

Nabie verwacht tussen de 50 en 100 bezoekers per dag. In het gebouw komt een gebedsruimte voor mannen en vrouwen, een bibliotheek, leslokalen en kantoren. Een geluidsinstallatie voor het oproepen tot gebed komt er niet. Hoe de moskee er precies uit gaat zien is nog niet bekend, zegt initiatiefnemer Nabie. Het complex komt te staan langs de Ibisweg in de buurt van de Lidl supermarkt.

Surinaamse moslims

Volgens de initiatiefnemer is de moskee niet etnisch gerelateerd maar zal het voornamelijk gebruikt worden voor moslims met een Surinaamse achtergrond. “Almere groeit steeds verder, veel moslims uit Amsterdam komen door de stijging van woningprijzen naar Almere. In de toekomst is er zeker behoefte aan een nieuwe moskee in de stad.” Met de komst van deze moskee zijn er straks zeven moskeeën in Almere.

Dit vind je misschien ook interessant