Waarnemend burgemeester Bijleveld is geschrokken van de grote hoeveelheid winkeldiefstallen in Almere centrum. Ze is dan ook aan het kijken naar strengere straffen voor mensen die vaak stelen. Uit onderzoek van 1Almere bleek eerder deze maand dat er voor miljoenen euro’s wordt gejat uit het stadshart. Winkeliers maken zich zorgen over de verliezen en spreken van een ‘onveilige situatie’ in het stadshart.
Die onveilige situatie herkent de burgemeester niet: “De stad is gewoon veilig. Ja, er is teveel diefstal maar dat heeft niet zozeer invloed op de veiligheid in het centrum”, zegt Bijleveld. Dat de winkeliers zich onveilig voelen wil volgens de burgemeester niet direct zeggen dat het ook onveilig is “maar we moeten het gevoel wel serieus nemen en dat gaan we ook doen”. Ze herkent wel dat er veel gestolen wordt uit het centrum: “Te veel zelfs. Je ziet dat er echt een toename is en dat bespreek ik met de politie. We moeten dit samen aanpakken en we zijn aan het kijken naar oplossingen.”
Eerder deze maand kwam het nieuws naar buiten dat Almere Centrum dit jaar overspoeld wordt door winkeldiefstallen en dat de schade bij winkeliers in de miljoenen euro's loopt. Zo is er bij één filiaal van een bekende drogisterijketen voor meer dan 100.000 euro gestolen. Een winkel voor luxe artikelen is dit jaar al meer dan 60.000 euro kwijt. Ook zou er een bewaker zijn mishandeld en spreken winkeliers over een 'onveilige situatie' in het centrum.
De gemeente gaf in een reactie aan zich niet te herkennen in de stijgende hoeveelheid diefstallen. Een woordvoerder van de politie liet weten op de hoogte te zijn van de situatie en te kijken naar een oplossing.
Nog geen oplossing
Wat die oplossing precies inhoudt is nog niet duidelijk. De burgemeester geeft wél aan dat ze werkt aan een nieuw veiligheidsplan en dat ze strengere straffen aan het onderzoeken is: “We moeten dit gewoon niet willen in onze stad. Daarom moeten we werken aan preventie, op scholen en bij ouders thuis. Maar we zijn ook aan het kijken of we strenger kunnen straffen en veelplegers kunnen vast zetten. Zo kunnen we laten zien dat dit niet de methode is in dit land.”
Tekort aan politieagenten
Bijleveld geeft aan dat de politietekorten ook meespelen in de situatie. Flevoland heeft volgens eerdere berichtgeving nog meer dan 100 agenten nodig om op de gewenste sterkte te komen: “Iedereen weet dat we niet overbezet zijn met politiemensen en boa’s in Almere. We zitten nu pas op het gewenste niveau van 2013. Er moeten gewoon meer mensen bij en dat probeer ik landelijk ook onder de aandacht te brengen. Toch ligt er ook een deel bij het Openbaar Ministerie en daar is het ook druk.” Volgens de burgemeester is het dan ook belangrijk dat er meer boa’s in het centrum gaan lopen om zo een “afschrikkende werking te krijgen”.
Politie nuanceert: “Toch geen concreet plan”
In een eerdere reactie gaf de politie aan bezig te zijn met een plan om de diefstallen tegen te gaan. Deze uitspraak nuanceren ze nu: “We moeten nog in gesprek met de gemeente om een oplossing te vinden. We zijn dus nog niet aan het werken aan een concreet plan.” Dat is volgens de burgemeester van groot belang: “Dat dit gebeurt in onze stad kan gewoon niet. De winkeliers zijn niet alleen veel geld kwijt maar worden ook emotioneel geraakt door de diefstallen en we moeten dat met z’n allen aanpakken.”