De huisartsenpraktijk in Nobelhorst verdwijnt als de gemeente Almere besluit om het Groene Veld aan de bewoners van de wijk te verkopen. De huisartsen zijn initiatiefnemers van een nog te bouwen gezondheidscentrum op het veld, maar de knoop voor de bouw wordt door de gemeente niet doorgehakt en bewoners van Nobelhorst zijn fel tegen de komst van het gezondheidscentrum. De spanningen rondom de mogelijke bouw is nu zelfs zo ver opgelopen dat er dreigmails zijn gestuurd naar de huisartsen.
De artsen, zorgaanbieders en gemeente zijn al zo’n zes jaar in overleg om op dat stukje groen een centrum te bouwen, waar inwoners uit de wijde omtrek voor zorg terechtkunnen. Maar in het hele traject zijn er steeds veel fouten gemaakt door de gemeente, vinden de huisartsen. In een brief aan het stadsbestuur waarin alle klachten zijn opgesomd, geven de initiatiefnemers van het gezondheidscentrum aan dat het vijf voor twaalf is.
Kosten rijzen de pan uit
Omdat er zoveel onduidelijkheid is ontstaan, voelen de initiatiefnemers het project uit hun handen glippen. Huisarts Van der Meijden is duidelijk zeer teleurgesteld: “De kosten rijzen de pan uit. We hebben al ruim twee ton uitgegeven, nog afgezien van alle energie die we erin gestoken hebben. Als de stekker uit het project getrokken wordt, dan komt er geen gezondheidscentrum. Dan nemen we geen nieuwe patiënten meer aan en verdwijnt op den duur onze huisartsenpraktijk uit Nobelhorst. We houden dan alleen onze huisartsenpraktijk in Tussen de Vaarten. En we ondernemen uiteraard juridische stappen om alle gemaakte kosten terug te krijgen.”
Er is een groot tekort aan zorgaanbieders, dus de gemeente Almere vond het zorgcentrum een goed initiatief. Het Groene Veld had bovendien al het juiste bestemmingsplan, dus er leek geen vuiltje aan de lucht. Afspraken werden gemaakt, vergunningen werden verleend, overeenkomsten getekend, geld uitgegeven. Maar ondanks dat de neuzen dezelfde kant op leken te staan, liet de gemeente soms maandenlang of helemaal niets van zich horen, schrijven de artsen in de brief.
‘Onnodige eisen’
En doordat de gemeente ook nog eens fout op fout stapelde en ‘onnodige eisen stelde’, zo staat in de brief, lijkt het hele proces alsnog te mislukken. De ene na de andere projectmanager werd op het gezondheidscentrum gezet. Ook wilde de gemeente per se 69 parkeerplaatsen, terwijl 20 voldoende zouden kunnen zijn voor het gezondheidscentrum.
Omdat de gemeente erop gewezen werd dat er volgens het bestemmingsplan ook woningen voor zorgbehoevende mensen op het Groene Veld zouden komen, moesten die alsnog in het ontwerp verwerkt worden. Triade stapte in en zou die woningen in beheer nemen, maar de organisatie haakte even later weer af vanwege de opgelopen kosten.
Van der Meijden begrijpt dat de bewoners eerder geïnformeerd hadden willen worden en dat ze het groen graag groen willen laten: “We hebben steeds in ons achterhoofd gehouden dat de omwonenden gebruik moeten kunnen blijven maken van een deel van het Groene Veld. Wij wilden er ook weer groen terugzetten. Maar doordat de gemeente steeds meer onnodige eisen stelde aan bijvoorbeeld de parkeerplaatsen en de woningen, werd dat steeds moeilijker. En nu worden wij door sommige bewoners als de boosdoeners gezien, terwijl wij er juist willen zijn voor de buurt!”
Gemeente ‘vergat’ omwonenden in te lichten
Ook wilde de gemeente zelf de omwonenden inlichten, dat mochten de initiatiefnemers niet doen, zeggen ze. Dit ‘om onrust onder de omwonenden te voorkomen’. Maar de gemeente zei volgens de briefschrijvers jarenlang niets tegen de omwonenden. En toen de koopovereenkomst al klaar lag, kregen de bewoners er lucht van, schrokken en startten een petitie tegen de komst van het gezondheidscentrum. Vervolgens werden eind oktober ruim 800 handtekeningen aangeboden tijdens de raadsvergadering en lukte het de bewoners om een aantal partijen voor zich te winnen. Die stelden voor dat de bewoners de grond misschien konden kopen.
Ondanks dat het college van B en W nog steeds vindt dat het gezondheidscentrum er moet komen, op die plek, vragen de huisartsen zich af of het jarenlang voorbereide plan nog wel doorgaat. En zo nee, waar kunnen ze dan naartoe? Want ze moéten verhuizen, omdat ze al te lang op de huidige, tijdelijk toegewezen locatie zitten en volledig uit hun jasje zijn gegroeid. De gemeente beloofde in 2015 al naar een vervangende locatie te zoeken, maar zei al snel daarna dat alleen het Groene Veld geschikt is voor het centrum, ook omdat er geen andere plek in Nobelhorst is.
‘We willen graag zelf onze plannen presenteren’
Maar wat nu? Hebben de huisartsen nog ijzers in het vuur? “Afgesproken is dat we de volgende gemeenteraadsvergadering afwachten. Als dan hopelijk de rust wat is weergekeerd, dan willen we heel graag onze plannen zelf presenteren aan de bewoners. Zodat we zelf kunnen uitleggen wat we van plan zijn, het ontwerp kunnen later zien en vragen kunnen beantwoorden. Gelukkig staan er ook politieke partijen achter ons, maar het is inmiddels wel lastig om de zaak nog zonnig in te zien.”
Omroep Flevoland heeft maandag een reactie gevraagd aan verantwoordelijk wethouder Jesse Luijendijk (PvdD), maar daarop is nog geen reactie binnengekomen.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.