De Almeerse acteur Cyriel Guds, onder meer bekend van de tv-serie Mocro Maffia, wil zijn eigen bioscoopfilm maken over de loverboyproblematiek in Nederland.
Guds zijn idee voor zijn film Loverboy Amsterdam werd niet gesteund door streamingsdiensten. Hij is daarom een crowdfunding gestart om de film alsnog zelf te maken. “De teller staat nu op ruim 5.000 euro. Ik wil binnen 45 dagen 20.000 ophalen. Zelf heb ik ook al 15.000 euro bij elkaar gespaard.”
Ondanks dat de acteur door productiemaatschappijen niet gesteund wordt, vindt hij het zelf erg belangrijk om de film toch te maken. “Als mannelijk acteur zie ik vaak in mijn werk dat vrouwen een ondergeschikte rol krijgen. Ik vroeg mij af waarom dat precies is. De filmwereld is echt een machowereld en dat vind ik echt niet okay. Ik ging bij mijzelf nadenken wat ik als man nou het ergste vind wat je een vrouw kan aandoen? Ik dacht aan seksueel uitbuiten”, vertelt Guds die zelf onderzoek is gaan doen naar dit onderwerp. “Ik raakte in gesprek met de politie, slachtoffers, jeugdhulpverleners en zelfs Peter R. de Vries. Ik schrok ervan hoeveel dit nog voorkomt in Nederland”, aldus Guds die zich naar eigen zeggen verantwoordelijk voelt om dit verhaal naar buiten te brengen om mensen ervan bewust te maken dat dit in Nederland speelt, maar ook in Almere. “Je hebt hier bijvoorbeeld van die appartementen, door de etages kunnen klanten vaak ongezien bij sekswerkers terecht.”
Een loverboy is een pooier die meisjes/vrouwen met verleidingstactieken inpalmt om ze vervolgens uit te buiten voor prostitutie of andere illegale activiteiten.
De acteur heeft al een serie over loverboys op YouTube, ruim 800.000 mensen hebben de afleveringen al bekeken. “De film moet een verdieping zijn van deze series, maar op YouTube kan je geen video’s van langer dan 30 minuten plaatsen. Daarnaast doe ik alles op eigen kracht. Dat kost veel tijd en geld”, aldus Guds, die na te zijn afgewezen bij andere streamingsdiensten, erover nadacht te stoppen. “Ik heb dat serieus overwogen, maar ik werd opeens overal aangesproken. Bij het tankstation, de supermarkt en zelfs bij de sportschool”, vertelt Guds die te horen kreeg dat mensen het erg goed vinden dat het onderwerp wordt aangekaart. “Dat motiveerde mij om de film toch te gaan maken.”
In maart wil de filmmaker aan de slag met de opnames. “Het wordt een fictie-film gebaseerd op waargebeurde verhalen. Ik ga het verhaal vertellen vanuit een loverboy. Hoe iemand hierin terecht is gekomen. Dat soort gasten worden vaak ook gedwongen. Het is niet om sympathie te creëren, maar wel om het een en ander duidelijk te maken.” De film wordt grotendeels opgenomen in Amsterdam, maar ook Almere zal straks als decor dienen.