Huurcontracten niet verlengd, Almeerders straks op straat

Roosanne Middelhuis
Door Roosanne Middelhuis 14 Views

Huurders van een appartementencomplex aan de Spoordreef komen straks op straat te staan. De 36 tijdelijke huurcontracten lopen af en de verhuurder heeft besloten om deze niet te verlengen. Het gebouw moet plaatsmaken voor nieuwe huurders.

Het voormalige kantoorgebouw blijft dus wel bewoond, maar door nieuwe mensen. Rond 1 mei 2023 eindigen de tijdelijke huurcontracten, waarbij is afgesproken dat deze maximaal twee jaar gelden. Verhuurders kunnen ervoor kiezen om de contracten om te zetten naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Maar dat wil de pandeigenaar niet. “Dat beperkt de mogelijkheden om in de toekomst iets anders met het gebouw te doen”, aldus de vastgoedbeheerder. “Uiteindelijk weegt voor de eigenaar de flexibiliteit die tijdelijke huurcontracten bieden zwaarder dan kiezen voor permanente bewoning.”

Hogere huur
Huurders zijn boos, zij denken dat ze hun huis moeten verlaten zodat de verhuurder aan de nieuwe bewoners een hogere huur kan opleggen. Jaarlijks mogen verhuurders de huur met ongeveer 2,3 procent verhogen. Dit geldt niet wanneer er nieuwe bewoners in komen.
De vastgoedbeheerder spreekt deze plannen tegen. “Deze bedragen zullen gelijk blijven, of door een mogelijke wetswijziging die zaken maximeert, zelfs lager uitvallen.” Daarnaast is het volgens de beheerder erg kostbaar om het hele pand weer in de verhuur te zetten.

De bewoners hadden graag een vast huurcontract aangeboden gekregen. Daarmee hebben huurders meer rechten. Zo kunnen ze namelijk niet zomaar uit hun huis gezet worden. Maar de vastgoedbeheerder heeft voorkeur aan de optie openhouden om in de toekomst iets anders met het pand te doen, dan het omzetten naar permanente contracten. De beheerder had het liever anders zien, maar zegt te handelen vanuit de regels dat tijdelijk verhuur is toegestaan.