De gemeente Almere moet nog vóór 2023 huisvesting regelen voor 177 zogenoemde ‘statushouders’. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale media in samenwerking met de NOS. Het gaat om cijfers van 1 oktober. In totaal moet Almere huisvesting bieden aan 447 statushouders. Dit aantal is onder meer afgestemd op de grootte van een gemeente.
Gemeentes zijn wettelijk verplicht om deze statushouders of ook wel ‘vergunningshouders’ op te vangen en een huurhuis aan te bieden. Al gaat dat lang niet altijd goed, zo blijkt uit de cijfers. Veel gemeentes lopen, net als de gemeente Almere, achter in deze opvang. Hierdoor wonen vergunningshouders in afwachting van een huis nog in een asielzoekerscentrum, waar ze plekken bezet houden van asielzoekers die nog een verblijfsvergunning moeten krijgen.
Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten en die moeten dan passende woonruimte aanbieden.
Door een tekort aan huurwoningen loopt de opvang stroef. Omdat de ook azc’s vol zitten, verblijven nieuwe vluchteling vaak langer in een noodopvang waar de leefomstandigheden niet al te best zijn. Het Rijk roept gemeentes dan ook op om snel aan taakstelling te voldoen. 177 statushouders betekent niet dat er ook precies zoveel woningen beschikbaar moeten komen. Een deel van deze mensen komen bijvoorbeeld als gezin naar de stad. Gemiddeld gezien moet de stad voor de resterende vergunningshouders nog zo’n 100 woningen realiseren.
De gemeente krijgt elk jaar een bepaalde taakstelling van het rijk. Die wordt afgestemd op de grootte van de gemeente. Almere moest volgens deze taakstelling 365 statushouders opvangen in 2022. In augustus beloofde alle Nederlandse gemeentes om een deel van hun taakstelling van 2023 naar voren te halen. Voor Almere betekende dit dat de gemeente dit jaar 80 extra vergunningshouders moest opvangen.
Flevoland
Ook andere gemeentes in Flevoland lopen achter met de opvang van vergunningshouders. Zo moet de gemeente Urk nog plaats maken voor 16 mensen en loopt de gemeente Dronten 23 statushouders achter. In de hele provincie voldoet alleen Lelystad aan de verplichte taakstelling.
1Almere heeft de gemeente kort voor deze publicatie om een reactie gevraagd. De stad heeft nog niet de tijd gehad om uit te leggen hoe ze de statushouders gaan opvangen.