Verschillende politieke partijen in Almere concluderen dat er meer contact moet komen met de kiezers in de stad en dat het belangrijk is om het wantrouwen in de politiek weg te nemen. De partijen waaronder GroenLinks, PVV, 50PLUS, PvdA en VVD reageren op het onderzoek van onderzoeksbureau EMMA. Die deed dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek in vijf gemeenten waar de opkomst tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen laag was.
In Almere Poort was de opkomst 31,5 procent en in de hele gemeente was dat 39.9 procent. Alleen Rotterdam en Roosendaal scoorden nog lager. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld gaf na de verkiezingen aan ‘geschokt’ te zijn door het lage opkomstcijfer.
Bewoners van Almere Poort die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart niet stemden, deden dat volgens het onderzoek vooral vanwege een gebrek aan vertrouwen, daadkracht en resultaat in de politiek. Ze voelen een te grote afstand tot de gemeente, waarbij de zogeheten niet-stemmers het gevoel hebben dat de gemeente niks voor hen doet.
Rapport wordt serieus genomen
Verschillende fractievoorzitters nemen de resultaten van het onderzoek zeer serieus. “Het EMMA rapport laat zien dat het gedaalde vertrouwen in de politiek een gedeelde verantwoordelijkheid van de landelijke en lokale politiek is”, reageert fractievoorzitter Jaap Steenkamer van GroenLinks. “We moeten vooral duidelijk maken wat we als politieke partijen willen bereiken voor de stad en hoe dat gaat. De samenwerking met de omroepen en lokale media moet beter. Op zich zijn de stadsgesprekken van Almere Deze Week daar een goed voorbeeld van.”
Ook reageert Steenkamer op het feit dat in Almere Poort maar 31,5 procent van de kiezers kwam opdagen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. “Ook moeten we als gemeente de samenhang in de wijken, en dan vooral in Almere Poort, beter ondersteunen. Uit eerdere rapporten blijkt dat de sociale cohesie in Poort lager is dan in andere wijken. Maar gezien we in heel Almere een lage opkomst hebben gehad, denken we dat we een nieuwe aanpak voor het versterken van de sociale cohesie in heel Almere nodig hebben. Ik wil graag met alle politieke partijen van Almere, en de in het rapport genoemde intermediairs, verkennen hoe we dit het beste aan kunnen pakken.”
Meer aandacht voor de kiezer
Ook de Partij van de Arbeid wil meer aandacht besteden aan de kiezer en daarom nog meer zichtbaar zijn op straat. “Blijkbaar zijn we niet goed genoeg in staat om politiek belangrijk te maken voor de kiezers in Almere”, zegt fractievoorzitter van de PvdA, Ruud de Jonge. “We moeten de inwoners nog meer opzoeken om met ze in gesprek te gaan. Om te laten zien dat de lokale politiek grote invloed heeft op wat er allemaal om ons heen gebeurt in de stad. We moeten dus beter uitleggen hoe we komen tot een keuze en hoe deze beslissing tot stand komt.”
De VVD in Almere laat in een reactie weten: “Als volksvertegenwoordiger werken wij elke dag aan een veilige en fijne woonomgeving in Almere. Dan is het best pijnlijk als het vertrouwen in de politiek afneemt”, legt fractievoorzitter Colette Holter uit.
“Naast dat het vertrouwen afneemt, waren er ook andere oorzaken in Almere Poort, zoals veel expats die er wonen en weinig stembureaus. Dat zijn ook aspecten om de volgende verkiezingen rekening mee te houden. Als antwoord hierop gaat de VVD voor zichtbare resultaten; laten zien als gemeente dat er daadwerkelijk oplossingen komen voor uitdagingen. Zoals meer handhavers op straat en beter onderhoud in de wijken.”
Ook de PVV vindt dat de kiezer meer aandacht verdient. “Dat mensen geen vertrouwen in de politiek hebben is begrijpelijk. In Den Haag laat de regering de oren hangen naar Brusselse duurzaamheidsverhaaltjes terwijl er geen oog is voor de problemen waar mensen echt mee te maken hebben”, zegt fractievoorzitter Toon van Dijk.
“En als er in Almere meer dan 100 miljoen verbrast wordt aan een Floriade die in geen enkel verkiezingsprogramma heeft gestaan dan snap ik dat men niet meer gaat stemmen. De oplossing is simpel: we moeten veel beter luisteren naar wat de mensen willen en mensen een echte stem geven in de besluitvorming.”
Ook 50PLUS vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk. “Dat is geen goed signaal,” zegt Marc van Rooij, fractievoorzitter van 50PLUS. “Het geeft aan dat veel mensen geen goed contact hebben met politici. We moeten dus meer de wijk in. Wij hameren daarom op burgerparticipatie. Ga in gesprek over belangrijke onderwerpen en organiseer informatieavonden om de burgers beter te betrekken bij de besluitvorming. En zorg dat je tijdens verkiezingen goed zichtbaar bent.”
En DENK wil dat er beter gecommuniceerd wordt naar de burger toe. “Dit is best triest”, zegt Hassan Buyatui van DENK Almere. “Géén vertrouwen in de politiek en een lage verkiezingsopkomst betekent dat ons systeem niet deugt. De legitimiteit van de volksvertegenwoordigers wordt hier eigenlijk ter discussie gesteld. Ons pleidooi is om de inwoners nadrukkelijk te betrekken bij het maken van plannen. Daar hoort communicatie en participatie bij. Deze zaken zijn in Almere niet op orde.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.