Een oliebol in Flevoland zal dit jaar op veel plekken wat duurder zijn dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele oliebollenbakkers. Alleen Bij Ons Wellerwaard in Emmeloord kan de prijs op het oude niveau handhaven, dankzij een automatiseringsslag.
Net als de rest van Nederland merken de bakkers dat alles duurder wordt: elektriciteit, gas, diesel en de ingrediënten voor het maken van oliebollen. “We staan met onze rug tegen de muur, we kunnen niets anders dan de prijzen te verhogen. Maar dat doen we met pijn in ons hart”, zegt Nathalie de Vries van de Oliebollenkraam Dronten. Vanaf 1 november staat de kraam weer bij de Jumbo in het centrum. Bij haar kost een oliebol voortaan 1 euro 20, in plaats van 1 euro. Wel zijn tien bollen nog te koop voor een tientje. “We willen geen afbreuk doen aan de kwaliteit door bijvoorbeeld de olie langer te gebruiken. Het was de afgelopen jaren al lastig voor de oude prijs, dus we moesten wel wat doen.”
Dat beeld herkent ook Rinaldo van den Houten van oliebollenkraam Van den Houten bij de woonboulevard in Almere. “Olie, meel, gas en licht: we zitten in de dure categorie”, legt hij uit. Daarom kost een oliebol dit jaar niet 1 euro, maar 1,25. “Het is een mooie boel zo, na de coronajaren”, zegt Van den Houten. “Maar we proberen ons er doorheen te slaan. We kijken wel wat er gaat gebeuren. We denken dat we ondanks de prijsstijging de prijs van een oliebol nog redelijk betaalbaar weten te houden.” Van den Houten is alweer een paar weken aan de slag in de kraam bij de woonboulevard. Vooralsnog merkt hij niet dat mensen de oliebol laten staan. “Mensen weten ons weer te vinden.”
Geen prijsstijging
In Emmeloord hebben ze ervoor gekozen om juist geen prijsstijging door te voeren. John van Beek van Bij Ons Wellerwaard heeft dankzij automatisering ervoor kunnen zorgen dat er efficiënter gewerkt kan worden. “We hebben dankzij een grote bakker in de buurt van Deventer onze capaciteit kunnen vergroten.” Daardoor heeft de bakker wat speling met de prijzen.
Een andere belangrijke reden om de prijzen niet te verhogen, is het goede doel dat gekoppeld is aan de verkoop van oliebollen. “We zijn ervan overtuigd dat we meer bollen verkopen en er meer voor het goede doel overblijft, als we de prijzen niet verhogen.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.