Waarom de Floriade Almere 10 keer meer kost dan verwacht

Redactie 1Almere
Door Redactie 1Almere 64 Views

Nu de Floriade voorbij is, is het tijd om de balans op te maken. We leggen je uit waarom het evenement de gemeente Almere bijna tien keer meer heeft gekost dan was berekend. Let wel: tot nu toe. Want hoe groot het tekort echt wordt, zal in de komende maanden pas blijken.

We zoomen in op een paar opvallende zaken rond de Floriade. Als eerste het tekort voor de gemeente Almere, dat in tien jaar bijna is vertienvoudigd.

Van 10 naar 100 miljoen
Wat je ziet is dat de gemeente er in 2015 vanuit ging dat ze maximaal 10 miljoen euro zou kwijt zijn aan het evenement. Maximaal 10 miljoen, zei toenmalig wethouder Adri Duivesteijn in 2012, nadat Almere de Floriade 2022 kreeg toegewezen. De gemeenteraad legde dat in 2015 vast, toen er over het Masterplan Floriade werd besloten. Maximaal 10 miljoen, plus hooguit 7 miljoen voor onverhoopte tegenvallers.

Na 2018, als de organisatie van het project op gang komt, zien we dat de gemeente het niet redt met 10 miljoen. In 2020 stijgt de bijdrage naar 12,3 miljoen euro, een jaar later is het al 20,9 miljoen euro. Dat komt onder meer door hogere kosten voor het uitwerken van de plannen, de inzet van ambtenaren en personeel bij de Floriade BV (het dochterbedrijf van de gemeente dat het evenement organiseert) en door de inhuur van adviesbureaus.

In 2021 en 2022 gaat het razendsnel. In januari 2022 denkt de gemeente 33,5 miljoen euro kwijt te zijn aan de Floriade, nadat er in een keer ruim 12 miljoen bij moet om het expoterrein in te richten.

In juli is de Floriade drie maanden open, als blijkt dat het aantal bezoekers zwaar tegenvalt. Het college van B en W en de gemeenteraad nemen dan het pijnlijke besluit om de verliezen die tot de sluiting in oktober worden verwacht in een keer te slikken. Gevolg: de rekening stijgt naar 84,6 miljoen. Dat bedrag wordt afgeboekt in de jaarrekening van 2021 en staat daarmee vast. Indien er minder bezoekers komen, kan het tekort oplopen tot zelfs 92,5 miljoen, zo luidt de prognose in juli.

Tegenvaller na tegenvaller
Afgelopen week komt wethouder Kees Ahles met de nieuwste tussenstand. Het tekort is opgelopen tot 98,6 miljoen euro, onder meer door tegenvallende inkomsten uit de kaartverkoop en parkeren. In de begroting voor 2023 zit dan nog voor 4,7 miljoen euro in de reservepotjes voor mogelijke tegenvallers. Van enkele risico’s is het nu al vrijwel zeker dat die zich gaan voordoen en dat de gemeente dus nog meer moet bijpassen. Zoals voor de ontmanteling van het terrein, nu de Expo voorbij is.

Een van de oorzaken dat het tekort is opgelopen, komt doordat de inrichting van het terrein heel veel duurder is geworden. Dat zie je terug in bovenstaande grafiek. In 2018 werd er vanuit gegaan dat 7,6 miljoen euro voldoende zou zijn om het Floriade Park aan het Weerwater aan te leggen. In 2020 kwam daar twee miljoen euro bij, maar in 2021 stijgen de kosten in een klap naar 21,5 miljoen.

Bedragen te laag ingeschat
Uit onderzoek is gebleken dat het oorspronkelijke bedrag te laag was ingeschat. Achter de schermen gaan zelfs nog hogere bedragen rond en woedt er een pittige discussie tussen de gemeente en de Floriade BV. Die leidt in het voorjaar van 2021 tot het ontslag van toenmalig directeur Sven Stimac van de Floriade BV.

In februari van dit jaar moest er nog eens zeven ton bij. Het bedrag loopt op tot 22,2 miljoen euro. Deze week meldt de gemeente nog meer kosten en komt de inrichting van het park uit op 25,1 miljoen.

In het filmpje leggen we al uit dat het achterblijven van het aantal bezoekers een belangrijke reden is dat de tekorten van de Floriade Expo voor de gemeente in korte tijd fors zijn opgelopen.

In deze graphic zie je hoeveel de Floriade BV dacht te verdienen met de kaartverkoop. Lange tijd is er van uit gegaan dat twee miljoen betalende bezoekers tussen de 40 en 43 miljoen euro in de kassa zouden achterlaten.

Bezoekers blijven weg, dus ook de inkomsten
Als in juli blijkt dat het aantal bezoekers de eerste maanden ver is achtergebleven, wordt de doelstelling van twee miljoen betalende bezoekers direct losgelaten. Het college van B en W gaat uit van 820.000 bezoekers. De kaartjes worden goedkoper: geen 35 maar 29 euro voor een volwassene.

De kaartverkoop brengt daarmee naar verwachting nog maar 12,2 miljoen euro in kas. De gemeenteraad is somberder dan het college en verwacht tot oktober hooguit 680.000 en mogelijk zelfs slechts 600.000 bezoekers, wat zou neerkomen op hooguit 8,2 miljoen euro aan inkomsten.

Volgens de prognose van vorige week komt de Floriade uiteindelijk op een totaal van 650.000 bezoekers. Omdat de laatste maanden veel kaartjes met korting aan de man zijn gebracht, levert dat maar beperkte inkomsten op. De laatste week konden Flevolanders voor vijf euro naar binnen. Tot september was er 6,9 miljoen euro uit kaartverkoop binnen, met een beetje geluk kan dit volgens de gemeente nog 8,7 miljoen worden.

De getoonde cijfers zijn nadrukkelijk een tussenstand. Wat niet helpt is dat de cijfers en termen in stukken van de gemeente en de Floriade BV voortdurend wijzigen. Dat maakt het lastig om ze goed te kunnen beoordelen en vergelijken.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.