Steeds meer ondernemers hebben moeite met de stijgende kosten. Niet alleen wordt de energierekening veel hoger, ook de kosten van graan, vlees en andere producten gaan omhoog. In de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota krijgen huishoudens steun om hun lasten te verlichten. Maar noodlijdende bedrijven moeten nog tot november wachten op maatregelen van de overheid. En dat zou voor sommige ondernemers wel eens te laat kunnen zijn.
Zo ook voor Bakkerij en Slagerij De Mannen Van Bertelsmann in Almere Buiten: “Onze energierekening is bijna 10.000 euro per maand duurder. Van 2.200 naar bijna 12.000 euro. Daar valt niet tegenop te werken”, zegt Kai Bertelsmann. “Om de kosten toch een beetje te drukken, hebben we de zelfbedieningsmeubelen al uitgezet en gebruiken we de ovens veel minder vaak. Alle andere zaken in de winkel, zoals de koelcellen of de snijmachines kunnen we niet uitzetten, want dan hebben we niks om te verkopen.”
Zes euro voor een Tijger wit
Die stijgende kosten komen niet alleen door de energierekening. Ook grondstoffen voor het brood, vlees of de andere producten worden steeds duurder. En die kosten kunnen ze niet doorberekenen aan de klant. “Dan kost een normaal brood al gauw tussen de 6,75 en 7,50 euro. En voor een tijger wit, zes euro vragen terwijl dat nu nog geen twee euro kost. Dat kunnen de mensen die hier komen niet betalen. Die hebben ook last van alle stijgende prijzen”, vertelt Bertelsmann, die er duidelijk moeite mee heeft.
Het kabinet heeft na Prinsjesdag ook toegezegd in november met plannen te komen voor de middelgrote en kleine ondernemers. Maar die plannen komen volgens Bertelsmann te laat én met te weinig duidelijkheid: “Ja, het zijn toezeggingen. Maar we hebben nog geen idee wat die plannen precies inhouden. En ondertussen blijven bij ons de kosten gewoon stijgen.” Toch koestert de ondernemer wel hoop. “Ik moet wel, want het is onze enige optie. Ik hoop gewoon dat ze echt gaan luisteren naar de winkeliers. Anders verdwijnen de slagers, bakkers en visboeren snel uit het straatbeeld.”