274

Emancipatie in de danswereld: “Wat de mannen kunnen, kunnen wij ook”

De danswereld kampt al jaren met een tekort aan mannen. Vooral danslessen waar je een danspartner voor nodig hebt, zijn moeilijk vol te krijgen. Veel dansscholen gaan creatief met dit tekort om: van hulpmannen tot extra leraren inzetten. Maar de laatste tijd zien meerdere dansscholen in Almere iets nieuws in de danswereld; vrouwen vullen steeds vaker de leidende rol van ‘de man’ in.

Dat ziet ook Rinald Burnet van dansschool Burnet. Bij de dansschool in Almeerse Stedenwijk gaat het vooral om de tropische dansen, zoals de Salsa: “Eigenlijk zijn dat soort dansen echt een mannencircuit. Je hebt het namelijk over leider en volger en in het dansen moet de man leiden. Die traditionele gedachte gaat steeds meer weg.” Bij Burnet schrijven steeds meer vrouwen zich nu in als ‘leider’ in de dans. “Het wordt ook steeds normaler dat vrouwen die mannenrol innemen bij het dansen. We zien steeds vaker dat een koppel van twee vrouwen samen aan het dansen is.”

Een van die leidende vrouwen is danseres en lerares Naomi Burnet. Naomi geeft al jaren les in verschillende dansvormen en ziet overal de vrouwelijke emancipatie terugkomen: “We hebben nog net geen lessen met alleen maar vrouwen. Ze willen gewoon graag dansen. En helemaal in deze tijd zie je dat vrouwen ook echt die leiding willen pakken en laten zien; wat de mannen kunnen, kunnen wij ook”, zegt Naomi die het stiekem ook wel jammer vindt dat de mannen niet komen dansen. “Thuis willen vrouwen al bijna alles bepalen, als ik naar mij kijk ook. Dan denk je als man toch ook: Ik ga op dansles, dan kan ík lekker alles bepalen.”

Zowel Rinald als Naomi zien de aanmeldingen voor vrouwelijke leiders in de toekomst alleen maar toenemen: “We ontkomen er eigenlijk ook niet aan. Zolang de mannen wegblijven, moeten de vrouwen het zelf oplossen. Het is dus ook wel een beetje gedwongen. Maar daarmee is de stap niet minder goed. Gelijkheid kan overal en ja, de danswereld is traditioneel, maar ik ben trots dat we met de tijd mee gaan en het zo mooi kunnen oplossen. Dan zien we straks wél die volledig vrouwelijke lessen.”

Dit vind je misschien ook interessant